2016-11-06
可能男仔都比較鍾意食硬野,家住將軍澳站附近,有時覺得想喺附近食晚飯,除咗一啲大集團式經營店以外冇乜其他另類美味選擇。近來發現原來天晉二期新開商場pop walk 有一系列食店,而呢一間個海南雞飯就變成左我喺將軍澳最鍾意既選擇喇!一睇就知個portion其實幾大份,啱晒我。隻雞好肥美滑溜,個酸辣醬同埋個姜醬都好好味,記得點。重點係附送嗰個湯,有青紅蘿蔔豬骨雞腳南北杏雪耳眉豆,超足料(我覺得應該冇味精),百喝不厭!之前來過幾次都係飲同一款湯,我諗佢應該係唔會轉嘅指定湯品(千祈唔好轉呀!好嘢係唔使成日轉!)個海南雞飯埋單$80都唔使,就算夜晚食飯都係冇加一服務費,的確係區內一間好味又平實嘅餐廳。無論一個人或一班人去食都係一個好選擇。如果你係午飯時間見到有個平價海南雞飯,我都建議你選擇menu單點比較貴那個。因為lunch set係冇嗰個靚湯同埋雞嘅份量係會比較細。海南雞飯一直係我嘅至愛之一。另外我亦都係鰂魚涌食開一間海南雞飯好正嘅地方,如果你都想知道就立即click我另一篇文章啦。
海南雞飯