呢排成日聽到朋友話牛三館麵三館。。。今日終於有得去見識一下!是日晚上同朋友由屋企出發,行過PMQ , 再慢慢嚟到呢一度!呢啲秋天嘅時份,最適合呢就係慢步一下睇吓風景!舒舒服服,又唔洗趕。傾吓計行下斜路,話咁快就到!麵三館嘅隔離就係我好鍾意食嘅"慳返兩蚊搭叮叮"雪糕店. 呢度嘅食物選擇多好多!我係第一次過嚟食,不過朋友呢已經食過幾次架啦!所以佢已經有啲心水想介紹。我點左呢個薏米大紅袍,冰凍好飲,茶味同薏米嘅配搭我第一次見,冇加糖,清清地,雖然飲唔到大紅袍嘅特色,但味道調校得不錯!我地兩位點左個足十兩麵,係王牌之一,足十兩係用美味的牛排肉。十分入味,又軟又淋,最重要係牛味十足,美味得很,湯底又夠濃,陣陣牛香撲鼻,還有這裡的配料全菜,乾紫蘇,唐芹,芝麻,指天椒等等,記得全部都要跟,混合的味道,是香得難以形容啊!麵的質地也很講究,每一球即叫即煮,質感比較硬,似拉麵,蛋味也很出,分量也夠大。吸湯一流!這個麵真的很飽,兩人食也可以啊!而我們叫了另一個皇牌食品,化骨棉掌。被化骨綿掌擊中的人開始渾如不覺,但兩個時辰後掌力發作,全身骨骼會其軟如綿,處處寸斷,臟腑破裂,慘不堪言,再無救治。呢隻豬手中左化骨

這個麵真的很飽,兩人食也可以啊!
而我們叫了另一個皇牌食品,化骨棉掌。

呢隻豬手中左化骨綿掌,骨都軟埋,肉又夠淋,味道又夠入,相信出掌之人功力十足,豬手已經軟骨到好似棉花咁,不過一件就要$7X , 太貴啊!

這裡是新派帶舊原素的裝潢風格,喜歡牆上的百子櫃,以及這個乾脆利落的色調,大概上環這一帶就是孕育這些新舊共立的形態的好地方。
  • 足十兩
  • 化骨綿掌