2022-03-22 247 瀏覽
我地係入赤柱既個程巴士決定左我地要食啲咩係Open Rice打赤柱 第一個就係彈左PANE E LATTE出黎見到有人話要排好耐我地就話 如果入到去唔使點排 就試呢間啦!(我地係諗好左第二第三選擇 打定輸數架喇)剛好呢個時世 確定少啲人出街 所以都少啲人排隊咁就陳唔算多人就試下佢喇店員同我地講 如果肚餓既話可以揀All Day Breakfast既選擇!Lunch time 緊係餓啦!我地一個揀左Pane E Latte Egg Benedict同埋Truffle Croissant 每人揀左杯Speciality Latte飲品一杯熱既Hazelnut Gianduja Latte同埋一杯凍既Caramel Latte Pane E Latte Egg Benedict ($138) ⭐️⭐️⭐️ ⭐️我會覺得個精粹應該係係crispy ham當然佢既Egg Benedict 都相當出色流心蛋汁配埋微酸既Hollandaise SauceMuffin夠軟熟 唔會切極都切唔開Truffle Croissant ($128) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️個牛角包既軟熟 煙韌度剛剛好每一啖牛角包都一定會配到黑松露雞
我地係入赤柱既個程巴士決定左我地要食啲咩

見到有人話要排好耐
我地就話 如果入到去唔使點排 就試呢間啦!
(我地係諗好左第二第三選擇 打定輸數架喇)
剛好呢個時世 確定少啲人出街 所以都少啲人排隊

Truffle Croissant

個牛角包既軟熟 煙韌度剛剛好
每一啖牛角包都一定會配到黑松露雞蛋
而每一啖蛋都一定會有黑松露既味道🥰
超級幸福既味道!
當然大前提你都要好鍾意黑松露!
雖然我地都影左陣相先食
佢都仲暖暖地!亦唔會咁快就變硬!
呢個真係無睇輸!

飲品係剛好兩款specialty latte既latte
Hot Hazelnut Gianduja Latte ($48) ⭐️⭐️⭐️
Iced Caramel Latte ($54) ⭐️⭐️⭐️
兩杯都相對普通 唔及野食咁吸引
要提提揀Hot Hazelnut Gianduja Latte既朋友 記住記住記住 要當佢夠熱時攪暈啲Hazelnut Gianduja 雖然如果攪唔暈 臨尾食到既朱古力會覺得好好味 但如果攪得唔暈 飲野就真係只係普通latte味 奶味好濃 但普通

我地都買走左一啲面包番去試
好多人介紹既Signature Croissant Bomboloni ($42) ⭐️⭐️⭐️
番到屋企heat番熱佢黎食
佢既外面牛角包 內餡係orange blossom light custard
香橙花味比較濃 custard既就只係個質地
如果講到signature 又好似太overrate左
可能我地本身唔太鍾意橙花既味道

另外買左Pistachio & Raspberry Bomboloni ($42) ⭐️⭐️⭐️⭐️
味道無諗過咁夾
果醬流出黎暖暖地 又係一個好幸福既感覺
雖然佢既果醬都算多
但就係未夠每一啖都有 就好似咬既第一啖就已經得面包 咩都無
但無得唔讚 味道甜而不膩 夾得好好

會建議番大家 所有pastry都係食完埋完單先出去一齊慢慢揀 因為如果係枱order就會要放埋入單計service charge 同埋pastry都建議買走 番屋企heat番熱黎食好味好多🥰

食物都算正常價格 但飲品就唔太特別相對貴少少 如果可以有set可能會抵啲
如果下次有機會 我地會想試下佢地既蛋糕 因為今次食完都幾夠飽 即場都試唔到其他野

總括黎講 未必會再排隊去食 但如果唔係排好耐可以試下 同埋都會想試下佢其他既蛋糕同面包 水準都相當高 服務都算正常 餐廳本身幾乾淨 廁所都唔會好污糟 整體環境相當唔錯 打卡就一定無得輸 顏色都比較粉系 絕對適合幾個女仔去飲下野食下蛋糕傾下計 唔使下下都要一個tea set

雖然話唔使好排隊 我地都有排左大概20-30分鐘 佢地都會建議番75分鐘既用餐時間 但佢地都有講 唔會好緊死大家75分鐘要即刻走 但都要明白唔希望其他人客要等咁耐 所以都唔會迫你走 但都會建議番 都多謝大家合作 我地都唔使等太耐
2022-03-20
Pane E Latte Egg Benedict