2010-05-05 4 瀏覽
好耐無寫食評,好耐無光顧新食店,難得將軍澳區有間日本野,又係連銷式板長壽司經營的烏冬,對佢有D期望,結果,我錯了!有期望就有機會失望,相反可能重會有驚喜。叫左碗什錦天婦羅烏冬,從來唔會亂食天婦羅,因為香港大部份地方都做得唔好,料要新鮮、粉漿要薄、炸起要鬆同脆,聽落簡單,但做出黎可能只有稻菊先至有真正既天婦羅。一如所料,天婦羅係唔合格的。有段插曲,待應送烏冬黎係無比汁沾天婦羅的。之後問返,待應話跟烏冬係無汁既,散叫就有汁。待應話你應該將天婦羅浸入湯裡面食。呢間野真係食到火起,建議鄭生將板長開埋燒臘,食雞飯無薑蓉、散叫雞就有,一定成行成市!淨係品評個天婦羅對佢唔公平,講返個主食烏冬。我欣賞佢個湯,夠膽色,用清如水既木魚清湯做底;就好似有要求的日本店用清水黎做Shabu Shabu既湯底,因為牛肉靚,最簡單既烹調方式就能帶出食物既本味。但好明顯佢對佢出品既烏冬信心過大。烏冬有如起國內超市買到八蚊一斤的辦麵。唔係話佢唔好,但一定唔夠份量放落個木魚清湯度。加一後,五十五蚊一碗咁既野再加埋呢種服務,可能有四十五蚊都去左條藍鰭吞拿度。呢開野,同夏麵館可爭一日長短

有期望就有機會失望,相反可能重會有驚喜。

• 唔食