5天前
今日同老公去左間銅鑼灣靚靚打卡餐廳,餐廳位於30樓連天台,而天台亦有好多打卡位。可惜今晚打風,頂樓無開放,只可看看銅鑼灣夜景同海景。雖然天台無開放,但室內都有多個打卡位,每個角落都幾grand幾靚。餐牌同樣講究,感覺華麗。老公發辦,叫左個前菜,兩款主菜同飲品。半殼紐西蘭新鮮青口 (配多士):青口新鮮,帶鮮味,用白酒煮味道較香,配埋多士食又幾夾。澳洲M3和牛肉眼:肉眼扒雖然比較薄身,但口感一啲都唔差,肉紅紅,牛味濃,唔韌,點埋牛扒醬都幾好食。脆皮豬手配阿根廷奇米丘里青醬:豬手份量十足,上碟時以切開一舊舊,皮炸得香脆,豬手肥瘦均勻,點埋青醬一齊食,味道幾特別。1千零1夜:signature cocktail之一,打卡之選,見到一千零一夜阿拉丁神燈,感覺去左童話世界。職員送上時會為佢點火,好夢幻,火熄左後神燈會出煙。cocktail有sake酒味,另外配上熱情果汁同伯爵紅茶,味道甜甜地,易入口,幾啱女仔飲。Yuzu Party:cocktail用左vodka、柚子同小紅莓汁等調制,帶甜味,酒味慢慢渾發,老公話都幾好。