禾日

Inebi
2024-01-23 83 瀏覽
銅鑼灣希慎最近開左個兩層美食地庫 見有人介紹呢間日式居酒屋 睇相食物幾精緻 特登潮聖試下~餐廳面積好大 除左普通座位 亦有ʙᴀʀ枱同ᴠɪᴘ ʀᴍ食物選擇多 有刺身壽司串燒 釜飯丼飯鍋物 屬於港島區價位 但質素不錯 (´-ω-`)♥ 上壽司盛(6件) $②②⑧♥ 三色丼 $②④⑧|香蔥碎吞拿魚腩 // 海膽 // 三文魚籽♥ 串燒 ♡ 自家製日本免治雞棒配日本雞蛋 $⑤⑧♡ 燒年糕配海苔醬油 $③⑥♡ 鮮冬菇 $②⑧三色丼非常鮮甜 特別喜歡三文魚籽入口爆開嘅強烈口感同鮮味(っ˘ڡ˘ς) 餐廳特別標榜採用日本頂級米種「魚沼越光米」同「北海道七星米」~雖然未必食得出明顯分別´O`但感覺用料上乘 哈哈自家製雞肉棒串燒亦不錯 附上原隻生蛋 比你盡情蘸上蛋漿~燒年糕非常有趣 係日本傳統燒麻糬嗰種 口感軟糯 金黃色表面微脆 帶淡淡米香 海苔醬油本身偏鹹 夾年糕就平衡返啲(‘ε’)

上壽司盛

♥ 上壽司盛(6件) $②②⑧