2024-09-25
Royal Inn一入到Royal Inn, 就感受到一種皇家庭園嘅氣派,全因為佢門口有一座歐式噴水池,圍住綠色植物同藍色花花,超級吸睛,我哋叫完嘢食之後都忍唔住即刻去打卡。 餐廳裝修精緻,燭光大型水晶吊燈配合埋天花板鏡面反射,盡顯氣派。嘢食方面,我哋點咗「鮮海膽意粉伴10年海博瑞鱘魚子醬」。擺盤比Menu圖片更精緻,睇得出結合海鮮嘅鮮美同高檔食材嘅奢華感。金黃色嘅海膽有兩大塊,鮮甜冇苦味,柔滑完美,而魚子醬就為整道菜增添咗一層鹹香嘅鮮味,細膩微妙嘅海水味同鮮製意粉嘅質感形成咗絕妙嘅襯搭,簡直令人難以忘懷。另外,我哋叫咗「意式甜椒蕃茄燴魚柳伴蕃紅花忌廉汁」。賣相色彩鮮豔,新鮮蕃茄嘅紅、抱子甘藍菜嘅綠、香煎魚柳嘅雪白、忌廉汁嘅金黃、酸洋蔥同炸蓮藕片嘅橙相映成趣。整體擺盤精緻,讓人一睇就食指大動。魚柳質地柔嫩,煎煮後仍然能夠保留魚肉嘅鮮美同彈性,與甜椒、蕃茄、酸洋蔥嘅搭配相得益彰。蕃紅花忌廉汁則為整體帶來柔和嘅奶香同獨特嘅香料氣息,恰到好處的調味使到魚柳增添咗豐富嘅層次感,每一啖都有愉悅的味覺體驗。