ROYAL INN

餐廳: ROYAL INN
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
我喜歡有大玻璃窗的餐廳,讓自然光照射進來。我自然很想嘗試這家餐廳。坐下來就發現環境並不像我預期。英式裝潢風格,提供下午茶套餐。I love a restaurant with big glass windows letting the natural lighting in. Naturally I am greatly attracted to try the restaurant. After settling down at my seat, I realized that the environment was not what I expected.British styling interior and serves afternoon tea set. 味道不錯,選擇都不少,有的菜式是否合適就很個人。Taste is not bad at all, there are quite a bit of choices. Whether suitable is a matter of personal preference.Service/服務 👍🏻👍🏻Cleanliness/

味道不錯,選擇都不少,有的菜式是否合適就很個人。

Service/服務 👍🏻👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻
2024-03-19
2024-03-28 5241 瀏覽
前身係比較少女風嘅Dazzling Cafe,而家變咗Royal Inn,環境比較grand,食物賣相唔錯,打卡一流,不過味道就一般般,但就可以慢慢坐傾下計。🍴法式焗蠔 $28/pc ⭐️⭐️蠔肉size唔大,茶匙大些少,蠔味一般,仲比煙肉同芝士搶晒味。🍴鮮牛肉他他配燒牛骨髓 $188 ⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉他他鮮甜牛味濃,好好味,牛骨髓燒得好香,配薄脆食好味。🍴炭燒16oz安格斯肉眼牛扒 $428 ⭐️⭐️⭐️肉眼扒要求5成熟但變咗7成熟,牛味尚ok但有啲韌,反而配菜忌廉千層薯仲好食吸引。🍴招牌威靈頓羊架 $298 ⭐️⭐️⭐️原來𥚃面只有一件羊架,帶骨根本會切爛塊酥皮,應該換成羊柳,整體幾好味但唔值得推介。🍴香煎北海道帶子番紅花意大利飯 $208 ⭐️⭐️⭐️⭐️忌廉芝士醬汁嘅意大利飯幾香濃惹味,飯軟硬度適中,帶子鮮甜大粒,值得一試。🍴Tiramisu $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️蛋糕軟熟,cream夠細滑,朱古力粉同酒味都夠香濃,最味好嘅一款甜品。🍴芒果熱情果合桃班㦸 $88 ⭐️⭐️芒果香甜,班㦸超超超厚皮,熱情果超超超酸!🍴精選甜品併盤 $138 ⭐️⭐️馬卡龍同芝士蛋糕都好味。朱古力蛋糕一般,熱情果酸到令人流眼水!四人共消費:

🍴法式焗蠔 $28/pc ⭐️⭐️

🍴鮮牛肉他他配燒牛骨髓 $188 ⭐️⭐️⭐️⭐️
牛肉他他鮮甜牛味濃,好好味,牛骨髓燒得好香,配薄脆食好味。

🍴炭燒16oz安格斯肉眼牛扒 $428 ⭐️⭐️⭐️

🍴招牌威靈頓羊架 $298 ⭐️⭐️⭐️

🍴香煎北海道帶子番紅花意大利飯 $208 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Tiramisu $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴芒果熱情果合桃班㦸 $88 ⭐️⭐️
芒果香甜,班㦸超超超厚皮,熱情果超超超酸!

🍴精選甜品併盤 $138 ⭐️⭐️

四人共消費:$1416
2024-03-16
2天前 0 瀏覽
同朋友係銅鑼灣行街,比門口嘅華麗裝修吸引咗,未入去已經見到有花花噴泉🌸同埋水晶吊燈,營造出一種高級嘅宮廷感覺,非常之打卡able🥳🌸香草牛油焗田螺($118)我哋首先叫咗呢個田螺,田螺嘅底部係奶香味嘅薯蓉,配上脆香十足嘅多士,加埋調味好嘅田螺,一啖咁樣食落去大滿足🤩🌸手工牛油香煎蟹餅($138)咬開入面係一絲絲嘅蟹肉,感覺好真材實料,味道酸酸甜甜,係個開胃嘅小食😙🌸燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉意粉整體味道有鮮香濃郁的香草忌廉味,口感煙煙韌韌,燒三文魚煎得內裡軟嫩,如果可以鹹多少少就更加好啦🌸芒果熱情果核桃pancake($88)最後點少得甜品🤭呢個熱情果pancake賣相吸引,pancake口感香甜,核桃亦比得好足料,好正🤤

🌸香草牛油焗田螺($118)

🌸手工牛油香煎蟹餅($138)

🌸燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉

🌸芒果熱情果核桃pancake($88)
4天前 0 瀏覽
威靈頓羊架很好吃,而且服務非常好。另外逢星期四有生蠔優惠。非常抵食下次會再來安排在門口位置,反而非常適合傾偈。另外甜品也值得推介。環境裝修漂亮。之前去過The One,這一間比較寬敞。
  • 香草牛油焗田螺
  • 招牌威靈頓羊架
呢間餐廳裝修好靚,而且食物都幾好食!服務人員幾有禮貌,亦都會介紹吓啲菜式!1. **Oyster ($48)**:新鮮的生蠔,肉質滑嫩,帶有海洋的鮮甜,搭配檸檬汁!2. **Chicken Fricassee**:這道菜以嫩滑的雞肉為主,炖煮在濃郁的奶油醬汁中,係傳統嘅法國菜,而且香港冇咩餐廳有得食,配上酸種麵包點晒啲醬汁蘑菇薯仔,口感濃厚,溫暖如家常菜。3. **Grilled Salmon Tubettini**:鮮嫩的烤三文魚,外焦內嫩,朋友唔鍾意食魚都覺得呢個三文魚整得超級好食、搭配可愛戒指形狀的意大利面,融合忌廉與pesto和檸檬的清香,令人食指大動。4. **Passionfruit Mint Soda**:這款飲品清新可口,熱帶百香果的酸甜與薄荷的清涼完美結合,口感爽口,適合消暑解渴。
呢間餐廳裝修好靚,而且食物都幾好食!
服務人員幾有禮貌,亦都會介紹吓啲菜式!

1. **Oyster ($48)**:
新鮮的生蠔,肉質滑嫩,帶有海洋的鮮甜,搭配檸檬汁!

2. **Chicken Fricassee**:
蘑菇薯仔,口感濃厚,溫暖如家常菜。

2024-09-11 0 瀏覽
9月7日,又一次笑聲不斷的聚餐,謝謝大表姐R好介紹。Royal Inn的歐式宮廷風二人下午茶套餐 ,鮮艷奪目,鹹點甜點圴出色,性價比又甚高,誠意之作。一行四人,度過了笑聲不斷的甜蜜時光。這一切,歸功於R大表姐“鍥而不捨”的糾纏。以及,親切有禮且服務殷勤的靚仔侍應,有求必應,逐一滿足麻煩且帶點神經質又狂笑不已中女的諸多要求。首先,R大表姐對窗口位情有獨鍾,苦苦哀求。靚仔侍應眼明手快,看見近窗口位置有客埋單離開,馬上去check booking,然後通知我們有好消息了。只見他快速地收拾好枱,繼而幫我們搬去窗口位置。接著,R大表姐詢問那款甜品可以寫上Happy Birthday ?那款會比較靚?更質問為何menu上甜品圖片與Openrice不符。面對如此難纏且麻煩顧客,靚仔侍應逐一耐心解答,更按R大表姐的要求,點綴生日甜品,值得一讚。最感意外的是,他落場去休息吃飯前,更特意走過來打聲招呼。以上一切,解釋了我何以服務一欄打了個滿分。接著,再從環境和食物方面,作評價。餐廳以純白色歐式宮廷為裝潢主調,近門口處放置了精緻華麗仿巴黎凱旋門浮雕拱門,再配通上天花板上的古典水晶燈,環境一流。我們,則被安排
以上一切,解釋了我何以服務一欄打了個滿分。
接著,再從環境和食物方面,作評價。

餐廳以純白色歐式宮廷為裝潢主調,近門口處放置了精緻華麗仿巴黎凱旋門浮雕拱門,再配通上天花板上的古典水晶燈,環境一流。我們,則被安排坐在內側較為空曠且簡潔的位置。

「歐式宮廷風二人下午茶套餐」,如果事前在Openrice預訂並付款,價錢更為價惠。可惜,只以為聰明的大表姐,只於Openrice訂座,更錯以為可以免費獲得額外兩杯飲品(實際是免費upgrade2杯飲品)。

三層的下午茶餐,最上層乃四款海鮮小點心,分別有肉質鮮甜配香脆多士的龍蝦多士、配搭富新鮮感又香脆可口帶鮮味黑魚子煙三文魚西米薄脆、爆汁油潤鮮美的蟹肉三文魚子鬆餅,以及香煎北海道刺身帶子,鮮味洋溢。
第二層鹹點款式就以cold cut類為饌,主打鹹香之韻味,如鹹甜混於一體的巴馬火腿蜜瓜、富層次的摩洛哥芝士餅乾,以及香而不膩的鴨肝慕斯配無花果。
最後一層,以甜品作結。中女不太吃甜。幸而,餐廳的甜品,與甜膩絲毫扯不上任何關係!甜品包括巴斯克芝士蛋糕、迷你鮮果撻、柑橘瑪德蓮貝殼蛋糕,以及七彩馬卡龍,濃淡味道各不同,但均是少甜的清新口味,較人一吃上癮。
額外點的芝士雪糕甜品,好不美麗,且寫上了表姐妹們對我的祝福,sweet爆!
Upgrade點的抹茶Smoothie和雜莓Smoothie, 配了入口即化且不甜不膩的忌廉,攪拌後喝下,清爽非常!
Afternoon Tea鹹點多於甜點,最適合既好甜點,又追求健康的中女一族!

2024-09-10 0 瀏覽
呢間餐廳嘅裝潢真係令人一踏入就有種穿越咗去中世紀皇宮嘅感覺,四周環繞住麗嘅吊燈,仲有嗰啲古典嘅石柱裝飾,令到成個氣氛都好有皇室風範。餐廳中間仲有個精緻嘅噴水池,水聲輕輕響起,配合住柔和嘅燈光,成個環境優雅得嚟又唔失浪漫,真係一個令人陶醉嘅用餐體驗。呢度嘅炭燒12安士安格斯西冷牛扒真係推薦,西冷牛扒用咗安格斯牛,質素絕對唔會有得輸。上枱嗰陣,牛扒已經係散發住一陣陣濃郁嘅炭燒香味。切開牛扒,裡面嘅肉質係完美嘅粉紅色,睇落已經好有食慾。牛扒外層烤到香脆,但裡面依然保持住鮮嫩多汁,口感豐富,牛味濃郁,食落真係令人回味無窮。🥩香草忌廉煮藍青口亦係一道非常精緻嘅菜式。藍青口本身係海中嘅珍寶,呢度用新鮮嘅藍青口,再用香草同忌廉一齊煮,令到藍青口嘅鮮味同忌廉嘅濃香完美結合。忌廉醬汁係非常滑溜,帶有一絲香草嘅清香,唔會過於油膩,反而係好襯托出青口嘅鮮甜。青口肉質鮮嫩,每一口都係海洋嘅味道,配埋忌廉嘅濃香,非常美味。🐚

2024-09-10 0 瀏覽
今日係銅鑼灣見完客後。不經意巧遇前女朋友。就為了敍舊。再續前緣下。搵了一間特別餐廳。**西班牙黑毛豬鞍架**這道菜品以其豐富的肉質和獨特的風味,黑毛豬的肉質鮮嫩多汁,外皮烤至金黃酥脆,散發著誘人的香氣。每一口都彷彿在品味著西班牙的陽光,肉汁在口中溶化。搭配著微微的海鹽與香草,讓人感受到大自然的純粹與奢華。**藍莓醬巴斯克芝士旦糕配雪糕**則是一道甜品的絕妙結合。巴斯克芝士蛋糕的濃郁與藍莓醬的酸甜相互輝映,形成了一種完美的對比。藍莓醬則為其增添了一抹清新的果香,搭配一球香滑的雪糕,冰涼的口感與蛋糕的溫暖形成了奇妙的平衡,讓人感受到甜蜜的幸福。**香草牛油焗田螺**則是一道令人驚喜的開胃菜。田螺在香草牛油的包裹下,經過焗烤後散發出誘人的香氣,肉質鮮美,口感滑嫩。每一口都充滿了海洋的氣息,加上嫩滑薯蓉配上酸種麵包更是滿口豐富。

2024-08-04
之前經過皇室堡見到依間Royal Inn好靚同朋友已經心心眼想試~今日趁住可以早食lunch, 趁12點無咩人就黎試下~門口個噴水池已經好吸睛~店內有好多綠色植物,bling bling水晶燈, 法式藤椅😍好靚,.勁打卡able, 加埋落地玻璃窗, 採光度十足, 好開揚~坐得好舒服👍🏻店員話每個星期都會update Set Lunch Menu~下次黎食可能會係其他野Lunch Set 包餐湯/ 沙律、主菜、飲品。我地揀左蘑菇湯, 都幾香濃~順滑意大利煙腩肉蕃茄意粉 $158法式寶雲酥羊架 $188羊架好淋,無咩脂肪,唔錯~同埋羊味唔會太濃,無騷味餐飲包左$28或以下飲品, 或者補差價轉其他飲品~我揀左熱Mocha +$24朱古力好香濃, 唔會得個甜字~ 朋友杯Green Tea Latte +$23 抹茶latte唔會好甜, 幾香茶味
今日趁住可以早食lunch, 趁12點無咩人就黎試下~

Lunch Set 包餐湯/ 沙律、主菜、飲品。

我地揀左蘑菇湯, 都幾香濃~順滑
意大利煙腩肉蕃茄意粉 $158

法式寶雲酥羊架 $188
羊架好淋,無咩脂肪,唔錯~同埋羊味唔會太濃,無騷味

法式寶雲酥羊架

餐飲包左$28或以下飲品, 或者補差價轉其他飲品~
我揀左熱Mocha +$24
朱古力好香濃, 唔會得個甜字~
意大利煙腩肉蕃茄意粉

朋友杯Green Tea Latte +$23
抹茶latte唔會好甜, 幾香茶味

2024-09-09 0 瀏覽
西班牙火腿鹹香搭配密瓜清爽甜味,加埋黑醋既酸,係幾開胃,但密瓜份量較少。地中海風味藍青口用茄汁去煮,茄汁既濃味又冇完全蓋過青口既鮮甜。龍蝦濃湯都濃郁滑順,麵包蟹肉蟹膏意大利飯就相對出色,不會太爛,食落有咬口,有煙韌口感。主菜既安格斯10oz肉眼扒七成,肉質都嫩滑多汁,但感覺烹調過程落得太多油。法式班戟配草莓醬,甜而不膩。呢間餐廳絶對係打卡必選,拍拖慶祝既好地方。令我想起elegance in simplicity 呢個英文。

法式班戟配草莓醬,甜而不膩。

位於皇室堡新開的〔Royal INN〕餐廳,一踏入店內已經可以看到法式許願水池及華麗水晶吊燈,浪漫氣息濃厚,還有一排落地大玻璃可欣賞窗外景色,華麗別緻的環境,打卡真是一流。餐廳主打多款傳統法國料理、西餐料理和甜品等菜式,店內亦有不少Cocktail及酒類飲品選擇。【火焰雪山】(HK$168)侍應很耐心地等我們拍完照才淋上酒點著火,火焰視覺效果令甜品更有儀式感,焰燒雪山後外層的忌廉帶少少焦香,入口酒味非常濃郁,中間藏了朱古力雪糕,內冷外熱的口感很特別。【燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉】(HK$188)手製戒指粉外型相當特別,口感煙靭可口,配上香草忌廉醬汁,每粒手工戒指意粉都掛上醬汁,而店員更說燒三文魚是用上挪威刺身級的三文魚,非常講究。【流心布袋芝士紫薯意大利飯】(HK$158)意大利飯加入了紫薯汁飯,令飯變成紫色,顏色變得更特別,米飯粒粒分明帶點濕潤及口感煙韌有嚼勁,素食者好選擇。 【牛油果沙冰】(HK$58)牛油果沙冰上鋪了忌廉及灑上開心果碎碎,入口一點都不膩,亦只是少甜的味道,飽肚又清新。〔ROYAL INN〕🇭🇰香港銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖Shop 313

【火焰雪山】(HK$168)
【燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉】(HK$188)

【流心布袋芝士紫薯意大利飯】(HK$158)

【牛油果沙冰】(HK$58)

牛油果沙冰
〔ROYAL INN〕
🇭🇰香港銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖
Shop 313-314, 3/F, Windsor House, 311 Gloucester Road, Causeway Bay, Hong Kong
2024-09-01
牛油果沙冰
2024-09-08 0 瀏覽
這個下午和好姊妹去了一家歐陸花園式設計的餐廳high tea,氣氛真的特別放鬆。餐廳的花園設計帶來了歐陸風情,環境清幽而雅緻,感覺就像在小歐洲花園裡度過一段輕鬆愉快的時光。我們聊天聊得很愉快,時間過得飛快,一邊享用精美的三層架下午茶點,一邊品味著特製飲品,這樣的下午真是完美。下午茶精選 ROYAL TEA SET MENU:精緻甜點巴斯克芝士蛋糕:濃郁,入口即化。迷你鮮果撻:酸甜爽口,清新不膩。柑橘瑪德蓮蛋糕:香氣撲鼻,質地濕潤。七彩馬卡龍:外脆內軟,味道驚喜。鹹點拼盤巴馬火腿蜜瓜:鹹甜交融。芝士餅乾:酥脆濃香。鴨肝慕斯配無花果:細膩,甜美對比。海鮮小點龍蝦多士:酥脆鮮甜。蟹肉三文魚子鬆餅:鮮美豐富。黑魚子煙三文魚西米薄脆:鮮鹹層次。香煎北海道帶子:外脆內嫩。

下午茶精選 ROYAL TEA SET MENU:

精緻甜點
巴斯克芝士蛋糕:濃郁,入口即化。
迷你鮮果撻:酸甜爽口,清新不膩。
柑橘瑪德蓮蛋糕:香氣撲鼻,質地濕潤。
七彩馬卡龍:外脆內軟,味道驚喜。

鹹點拼盤
巴馬火腿蜜瓜:鹹甜交融。
芝士餅乾:酥脆濃香。
鴨肝慕斯配無花果:細膩,甜美對比。

海鮮小點
龍蝦多士:酥脆鮮甜。
蟹肉三文魚子鬆餅:鮮美豐富。
黑魚子煙三文魚西米薄脆:鮮鹹層次。
香煎北海道帶子:外脆內嫩。

2024-09-03
2024-09-08 0 瀏覽
昨日去食set dinner menu,等左好耐都未上菜,其他枱就好趕咁,好快上哂。french oysters 4 pcs (+$58):口感不太好,「林林地」,不太新鮮。blue mussels:味道ok,但有沙。lobster busque:唔熱,暖。grilled beef ribeye(main dish):涼,上面塊牛油都唔溶。scallop+餃子(main dish):涼,扇貝好腥,餃子造型係一粒糖,但皮硬+涼,點食frebch crepe:味道已經算最好(加一後約$950/2人)之後同經理講,問佢地食物係咪以暖為主,佢就say sorry,幫我地換左兩個main dish,但之後都係暖D,唔可以叫熱,牛油都係唔溶,扇貝腥,餃子皮硬。最後經理同我地再say sorry,話一早已經知道有問題,會同廚房講。之後埋單俾左8折我地。(我心諗:咁死得啦,知道有問題都照俾客食。)待應味train好,黑口黑面,收碟又嘈,差。
blue mussels:味道ok,但有沙。
lobster busque:唔熱,暖。
frebch crepe:味道已經算最好
(加一後約$950/2人)

(我心諗:咁死得啦,知道有問題都照俾客食。)

待應味train好,黑口黑面,收碟又嘈,差。
2024-09-07
2024-09-07 0 瀏覽
我今日放假,約同閨蜜去聚會傾密計,佢揀左位於銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖的Royal Inn 食午餐,裝修豪華有特色,中間噴水池係人氣打卡位。我點左我點左個 Lunch Set $188,Starter 係 Smoked Salmon Salad 煙三文魚沙律,Main 係 Provencal Lamb Rack 法式寶雲酥羊架,餐飲係熱 Long black 咖啡;閨蜜都係點左個 Lunch Set $188, Starter 都係煙三文魚沙律,Main 都係 Provencal Lamb Rack 法式寶雲酥羊架,餐飲就揀左 cold lemon tea 凍檸檬茶。法式寶雲酥羊架賣相不錯,羊肉味道濃郁,有咬囗,伴菜豐富;煙三文魚沙律份量不少,沙律菜新鮮好味,配煙三文魚好食;Long black 咖啡味濃好飲。

• 煙三文魚沙律
  • 法式寶雲酥羊架
2024-09-05 0 瀏覽
今晚到銅鑼灣皇室堡逛街,喺商場裡見到有間西餐廳嘅裝修極具歐洲式設計,入口已經有個羅馬式噴泉和歐洲式水間吊燈,深深被這間餐廳吸引著,馬上走入去試菜。➿ 法式龍蝦湯龍蝦湯的口感非常濃厚,而且龍蝦味尤其突出,兼且有奶油的醇厚和順滑,而且配上一塊蒜蓉多士,烤到脆卜卜,好香口。➿ 煙三文魚香草忌廉手工戒指意粉第一次食手工戒指意粉,呢個介子意粉都幾彈牙兼有咬口,而煙三文魚煎到好香脆兼有些微煙熏味,魚肉又夠嫰滑,配合埋香草忌廉汁提升咗整道菜嘅香味。➿ 法國香烤油封鴨脾呢個油封鴨脾用咗傳統嘅做法,係用黃豆一起烹調,而油封鴨脾嘅外皮烤到非常酥脆,而裡面嘅鴨肉又保持到鮮嫩多汁,還有濃郁嘅咸香味。

➿ 法式龍蝦湯

➿ 煙三文魚香草忌廉手工戒指意粉