2024-09-11 115 瀏覽
今日咁啱喺附近收工,落雨涼涼哋又有啲想打邊爐,即刻諗起平時經過都見到呢間寶寶雞煲好似都好多湯底選擇,一於今日就去呢間一坐低店員就有介紹我哋啲湯底同埋推介我哋食一隻脆皮走地雞一於就試吓啦滋補醉雞鍋湯底湯底開頭放低時已經聞到好香濃嘅藥材同埋酒味,食落去就越煲越濃, 建議要叫一啲好索味既配料, 因為我哋叫咗啲雜菇一開頭就倒左落去,最後超入味, 正新鮮脆皮走地雞雞皮咬落去有爽脆嘅感覺,老闆介紹呢隻係養左200日既新鮮雞,食落去肉質結實,雞味濃郁,雞肉帶有鮮甜味,食落好有口感雪花牛頸脊黎自貴州既牛頸脊肉質軟滑,油脂分布得剛剛好,食落去有牛肉既甘甜,就咁灼幾秒就已經食得手打三寶丸(牛丸,墨丸,鯪魚球)牛丸彈性十足,肉味濃烈,煮完之後更加入味墨丸入邊仲食到少少墨魚肉,好彈牙鯪魚球魚香味好濃,配埋芫荽等香料.日本黑豚肉肉質細緻,肥瘦適中帶有自然的甜味魚腐大皇魚腐好滑, 用黎打邊爐好夾吸收哂湯底既精華台山蠔呢期真係好鍾意食台山蠔Size夠大隻之餘,重好濃蠔味入口滑嫩, 就算煮耐咗都冇縮水招牌豬雜四式出面比較小見到有豬雜叫, 呢度包括有豬膶,豬肺, 豬粉腸及豬大腸各有特色都唔同口感,配埋個湯底再點豉油新鮮

一坐低店員就有介紹我哋啲湯底
同埋推介我哋食一隻脆皮走地雞
一於就試吓啦

滋補醉雞鍋湯底

新鮮脆皮走地雞

雪花牛頸脊
黎自貴州既牛頸脊

手打三寶丸(牛丸,墨丸,鯪魚球)
牛丸彈性十足,肉味濃烈,煮完之後更加入味
墨丸入邊仲食到少少墨魚肉,好彈牙
鯪魚球魚香味好濃,配埋芫荽等香料
日本黑豚肉
肉質細緻,肥瘦適中
帶有自然的甜味

魚腐大皇
魚腐好滑, 用黎打邊爐好夾
吸收哂湯底既精華

台山蠔
呢期真係好鍾意食台山蠔
Size夠大隻之餘,重好濃蠔味
入口滑嫩, 就算煮耐咗都冇縮水

招牌豬雜四式
各有特色都唔同口感,配埋個湯底再點豉油

新鮮九肚魚
第一次打邊爐食到新鮮既九肚魚
估唔到原來唔係椒鹽,就咁攞嚟打邊爐都咁好食, 雖然有少少骨,但食落魚肉好滑嫩,必叫!

雜菇拼盤
有金菇, 雞髀菇, 冬菇同蘑菇
建議一嚟到就加落去湯底
因為最後食嘅時候,樣樣都超入味,好正

打邊爐有邊少得嘢飲
仲有大大杯既檸樂同埋鹹檸七