宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2024-10-27 446 瀏覽
我同男朋友好耐都冇一齊打邊爐,特別懷念之前成日去嘅居酒屋嘅日式火鍋味道。我就約咗男朋友呢個周末一齊去嗰邊食晚餐,順便約會。我哋兩個今次揀咗火鍋放題],食物嘅味道仲係以前我哋中意嘅味道,特別好味!食火鍋最重要嘅就係熱辣辣嘅湯底 - 醬油湯同豬骨湯。醬油湯真係好濃郁純正,跟我哋以前去日本食嘅差唔多,而且呢度嘅湯底都唔會太油,飲多都唔會膩。仲有豬骨湯仲未飲就已經嗅到濃郁嘅豬骨香氣,非常鮮美!和牛切得非常好,粉紅色嘅色澤一睇就知道非常新鮮,我涮入咗豬骨湯後更加濃郁香甜,肉質滑嫩,真係令人回味無窮!仲有呢度嘅蟹肉係日本嘅松葉蟹,蟹肉非常肥美,每一隻都係厚厚嘅蟹肉,特別滿足!而且肉質鮮美滑軟,喺香港真係好難搵到!男朋友最愛呢度嘅刺身拼盤,三種唔同嘅刺身,有多層次嘅口感,每一種都非常鮮美,完全冇腥味,連我唔常食刺身嘅人都對佢讚不絕口!日本嘅豚肉一定唔可以錯過!豚肉肥瘦適中,肉質細膩,同醬油湯係完美搭配!豚肉涮入湯底後,熱辣辣嘅食起嚟特別細嫩,完全清香,令人食欲大開!今次嘅火鍋大餐真係滿足咗我嘅食欲,依然係我心目中TOP 1嘅火鍋選擇!
我同男朋友好耐都冇一齊打邊爐,特別懷念之前成日去嘅[宴]居酒屋嘅日式火鍋味道。我就約咗男朋友呢個周末一齊去嗰邊食晚餐,順便約會。

我哋兩個今次揀咗[松餐嘅火鍋放題],食物嘅味道仲係以前我哋中意嘅味道,特別好味!

2024-10-22