2025-01-14
呢餐喺「上海婆婆」真係食得幾滿足,每道菜都有驚喜,值得分享俾大家!陳年花雕醉雞 $88醉雞係佢哋嘅招牌,雞肉鮮嫩多汁,帶有陣陣花雕酒香,食落唔會太濃烈又唔會無味,平衡得啱啱好。雞皮滑溜帶有膠質感,連埋湯汁一齊拌飯,真係一流!賣相亦幾吸引,鋪得整整齊齊,睇住都開胃。鮑魚大蝦粉絲煲 $188呢個煲絕對係全晚亮點!鮑魚同大蝦都好新鮮,鮑魚有彈性,大蝦肉質爽甜。粉絲吸晒底汁精華,帶少少辣味,非常惹味,食完仲想添多碗飯!個煲端出嚟熱辣辣,成碟香氣逼人,真係好滿足。四川擔擔麵 $75擔擔麵辣度適中,麻香十足,面條彈牙,唔會煮到淋晒。配料亦幾豐富,花生碎同辣醬混埋一齊,好有層次感。唯一小小美中不足係份量偏細,食完會覺得未夠喉。紅糖糍粑 $48甜品糍粑外層炸得脆口,內裡煙韌,紅糖醬汁甜而不膩,幾有上海風味。4件$48性價比算高,適合朋友一齊分享。松子大黃魚 $178黃魚煎得外脆內嫩,松子增添咗香氣,魚肉無腥味,仲保持住嫩滑嘅口感。用嚟拌埋白飯食,有一種家常菜嘅親切感。銀芽炒鱔糊 $114鱔肉好入味,炒得幾乾身,仲有銀芽嘅清新爽口中和咗啲油膩感。份量都幾足,適合多人一齊夾菜。總括嚟講,呢間餐廳環境舒適有
陳年花雕醉雞 $88
鮑魚大蝦粉絲煲 $188
四川擔擔麵 $75
紅糖糍粑 $48
松子大黃魚 $178
銀芽炒鱔糊 $114
總括嚟講,呢間餐廳環境舒適有質感,服務員態度都好親切,雖然價錢中上,但食物質素對得住價錢,適合打卡同家人朋友聚餐。下次一定會再試其他菜式!