2021-05-29
食牛腩好多時候都第一時間諗到去天后,但最近發現咗一間喺太子嘅牛腩魚蛋粉,價錢出奇地抵,味道亦都有返咁上下質素!💚 崩沙腩麵 $43(伊麵再+$6)超高質嘅崩沙腩,數一數有成8舊咁多,每一舊肥瘦好均勻,而且個腩邊位油香好重,仲一啲都唔痴牙添!通常食牛腩我都會揀河粉,但見佢有伊麵就梗係要試下啦!伊麵都幾爽彈嘅,不過不失。💚 雲吞魚片頭麵 $34雲吞味道正常,係啲蝦有少少細隻。但魚片頭就好正,好似魚腐嘅感覺,亦有魚味,唔似得出面有啲會好強油益味。呢度嘅魚蛋好似係香港自家工場製,唔怪得水準都好好。💚 炸魚皮 $18呢度食到嘅魚皮有啲似出面果種貴價黃門鱔魚皮(唔記得向店員求證),因為佢係連骨同埋超級厚身嘅,唔建議就咁乾啃因為真係會有啲硬,但係浸湯食就perfect,超有味亦都唔油其他生菜同嘢飲就正正常常無咩特別,都係加$6-8左右。整體嚟講幾欣賞佢哋無咩味精,湯底食材都偏淡味,同出面魚蛋粉果種死鹹有好大分別。味道: 🌕🌕🌕🌕🌑服務: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢: 🌕🌕🌕🌕🌕環境: 🌕🌕🌕🌗🌑------------📍 田記魚蛋牛腩專門店太子塘尾道201號華安樓地舖------------#tiufufood
超高質嘅崩沙腩,數一數有成8舊咁多,每一舊肥瘦好均勻,而且個腩邊位油香好重,仲一啲都唔痴牙添!通常食牛腩我都會揀河粉,但見佢有伊麵就梗係要試下啦!伊麵都幾爽彈嘅,不過不失。 💚 雲吞魚片頭麵 $34
味道: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務: 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌕
環境: 🌕🌕🌕🌗🌑
------------
📍 田記魚蛋牛腩專門店
太子塘尾道201號華安樓地舖
------------
#tiufufoodie在太子 #hkfoodie #hkfoodlover #食到太子 #香港美食 #太子美食 #香港foodie #食好西 #香港食評 #香港食好西 #foodlover #hkigfoodie #美食 #週末好去處 #香港好去處 #太子好去處 #拍拖好去處 #港式 #魚蛋粉 #牛腩 #牛腩麵 #抵食 #性價比