2017-07-22
今次去探朋友,朋友帶了我們食了間唔錯又抵食嘅上海菜餐廳,其實餐廳位置十分方便,在商場內絕對唔難搵!座位闊落舒適,見到都有好多街坊幫襯!朋友就話係佢嘅飯堂之一!今次食完後都覺得抵吃,所以想分享一下!而今晚就點了個四人晚飯$448,有江南京菜而當中六款可以揀兩款,而當中王牌嘅雞絲粉皮,彈牙煙韌,夠晒味道,而另外推介嘅糖心薰蛋亦係流心香滑,充滿煙燻嘅味道!而個湯就點了酸辣湯,材料十足,有彈牙冬菇條,嫩滑雞肉絲,爽口嘅竹筍,帶少少酸又帶少少辣,入口十分醒胃!而主菜從餐牌中選了三款,當然必吃嘅回鍋肉,肥美嘅五花肉,每塊嘅豬肉上肥瘦都差不多各佔一半夾埋爽口嘅椰菜,同埋入味嘅豆乾,入口非常美味!而另一個就係韮菜鱔糊,鱔嘅份量夠晒多,厚身肉嫩入口好有口感,韮菜爽口鮮嫩,加上個汁夠晒濃味道!第三個就係黃金蝦仁,用鹹蛋黃醬混埋蝦仁一起炒,本身蝦仁肉質彈牙鮮甜,加上了個黃金醬,個味道更佳!東海滬點心,就選了灌湯小龍包,小龍包皮薄,肉餡有口感,最緊要係充滿肉汁!始終大家都好吃得,加多個上海粗炒$65,煙韌嘅麵條,加埋香嫩嘅瘦肉絲,同爽口嘅椰菜,炒得十分好味!完全夠色夠味!
而今晚就點了個四人晚飯$448,