2021-10-14
1934 瀏覽
今日重陽節,我就無去登高啦,反而一早就PLAN定放假同老公去邊行街街未行街之前梗係要先填飽肚子啦,如果唔係會無energy消費!因為搭船過黎北角,所以就想近近地揾間餐廳食飯,今次就黎左IBIS嘅餐廳幫襯啦!事前做好RESEARCH,知道佢開12點,所以就較啱時間先過黎黎到先係12點05分島,但係只係得返少量位置,因為大部份人都有BOOK檯因為我同老公先係兩個人,所以仲有得WALK IN(真好彩!)所以我都會建議大家黎之前先係BOOK檯今日係假期,2人就$188加一,4人就$348加一餐牌上既野食就任選兩款,我地要左I同J,自助吧有飲品、甜品、沙律同湯因為餐廳好多人,所以唔影自助吧了,改為用文字形式交待有乜野可以自助拎麵包:方包、蝴蝶酥同埋牛角包湯:好似只有羅宋湯沙律:沙律菜、紅菜頭、洋蔥、粟米⋯⋯甜品:芝士蛋糕、朱古力(定唔知TIRAMISU)同埋桂花糕飲品:奶茶、咖啡、橙汁、可樂、梳打水、水、仲有檸檬食左一陣沙律就上主菜啦,先係我嘅慢煮牛頜肉好淋!一切就散開,但係唔會散到好似煲湯豬肉咁,配以燒汁同埋薯蓉,好食!!薯蓉有牛油,所以一定好食又CREAMY老公叫嘅J 比我大份,係肉眼扒配薯
所以我都會建議大家黎之前先係BOOK檯
今日係假期,2人就$188加一,4人就$348加一
麵包:方包、蝴蝶酥同埋牛角包
湯:好似只有羅宋湯
沙律:沙律菜、紅菜頭、洋蔥、粟米⋯⋯
甜品:芝士蛋糕、朱古力(定唔知TIRAMISU)同埋桂花糕
飲品:奶茶、咖啡、橙汁、可樂、梳打水、水、仲有檸檬
食左一陣沙律就上主菜啦,先係我嘅慢煮牛頜肉
薯蓉有牛油,所以一定好食又CREAMY
老公叫嘅J 比我大份,係肉眼扒配薯菜
兩位先係$188,當然唔好對塊扒有任何期望啦,但作為港式西餐黎講就絕對收貨啦
份量夠 ,一定食得飽,黑椒汁唔會調得太辣或者太濃味,食到牛味又食到醬汁嘅味道 ,拎到平衡
本來仲想拎碗湯飲,但係因為食完個主菜都飽到不得了,仲要留肚食甜品,所以就無拎到
前前後後拎左四杯野飲,淨係飲都飲飽🤣
甜品都唔記得左影相,只能口述
因為無曬朱古力個款,所以只係拎左芝士蛋糕同埋桂花糕
桂花糕就清清地食到桂花香,所以食左呢個先好食其他蛋糕
芝士蛋糕芝士味唔重,反而重甜味
不過我覺得都好味既
呢餐真係好抵!我同老公都飽左成個下奏,如果下次黎北角無乜IDEA都可以ENCORE