2023-07-25 31 瀏覽
#老川皇 (旺角)老川重係開左好耐嘅老字號川菜,營業到早上3點鐘。真係深夜食堂黎。$628 團購二人餐真係抵食包左好多嘢食。3個女仔食2人餐都夠。一斤桂花魚,可以揀水煮 / 酸菜 / 鮮花椒口味,今日想食水煮。魚片大小厚薄都適中,魚肉滑身無骨無腥味。叫咗中辣,色香味俱全。脆椒竹籬蝦 / 辣子雞 / 辣子肥腸 可以三選一我哋揀咗辣子雞,雞肉細細粒炸到好酥脆,但比較多骨食嘅時候要小心啲。大刀耳片 / 香辣脆腸 / 無骨鴨掌 / 口水雞例牌 可以四選一口水雞例牌,有啲似奇味雞,有蒜泥豆豉醬鋪滿係面,好惹味。涼拌萵筍絲 / 拍青瓜 / 小木耳 可以三選一最特別係涼拌萵筍絲個賣相好有承意,萵筍絲粗細不一,有唔同口感,好爽脆。紅糖糍粑 / 手抓餅 / 牛奶卷 可以三選一紅糖糍粑最解辣,都Q彈不過炸粉就厚左D空氣感比較重。白飯 / 粉麵 (擔擔麵 / 酸辣粉 / 米線 / 拉麵) 自選兩份份量好多,食唔哂可以考慮下叫少飯。擔擔麵就同認知中有落差,唔係花生醬濃湯,係清湯加好少花生味同一匙辣油。酸辣粉就正常酸辣粉。鮮果特飲兩杯特飲本身睇圖以為好伏好甜,但點知係相反。有鮮果香,甜度合適。
#老川皇 (旺角)

脆椒竹籬蝦 / 辣子雞 / 辣子肥腸 可以三選一

口水雞例牌,有啲似奇味雞,有蒜泥豆豉醬鋪滿係面,好惹味。

涼拌萵筍絲 / 拍青瓜 / 小木耳 可以三選一

紅糖糍粑 / 手抓餅 / 牛奶卷 可以三選一
紅糖糍粑最解辣,都Q彈不過炸粉就厚左D空氣感比較重。

鮮果特飲兩杯