2021-06-19 217 瀏覽
銅鑼灣厚福街出名多嘢食,今次食嘅胡爐之前一路走開中價精品火鍋路線,最近仲推出左超抵嘅$298半自助任食火鍋,雖然係半自助,不過質素依然好高,同出邊單點精緻火鍋有得比首先係選擇湯底,有雞煲、醉鴨煲或者豬手煲。作為雞煲愛好者梗係揀雞煲啦,雞煲汁都幾香濃,雞有雞味份量亦都好多,不過唔算太滑嫩。隨湯底上枱嘅係時令海鮮拼盤,胡爐牛拼盤及手工丸餃拼盤。呢三款都只係包一份,但係其實份量都非常之多,我同我老公食完呢對食物已經覺得好飽。時令海鮮拼盤有扇貝、大蝦、蜆、蠔、花甲,樣樣材料都好新鮮,尤其係個扇貝,非常鮮甜一啲腥味都冇牛拼盤有三樣嘢,其中牛舌好香口好重牛味,亦都唔會太軔。黃牛就比較軔,但牛肉味都算重。豚肉最有驚喜,肥瘦均勻,入口好香嘅油脂味,口感一流。手工丸餃共有六款,基本上樣樣都好好食,食得出係自家製作。推介黑松露墨魚丸,口感非常彈牙爽口,黑松露味勁香,但又唔會過分到搶去墨魚嘅鮮甜味。泰王鮮蝦雲吞都係推介,蝦勁大隻,雲吞非常足料,皮薄涵靚。基本上食咗以上嘅嘢已經非常飽肚,我哋仲叫咗少少配料去食,都正常水準。我哋加咗$38 (每位)任飲,飲品種類都幾豐富,我唔鍾意飲汽水,但係都有幾款無糖茶。

時令海鮮拼盤

牛拼盤