2016-11-06 986 瀏覽
自從港鐵開通港島西後,去個邊都方便好多。今晚過黎探朋友,佢就推介左呢間潮州打冷!我地約八點到達餐廳,裡面半full。因為朋友食過,所以好快就決定好食咩!上菜既速度都好快,第一個上既係鹵水大腸併豬耳 marinated pork intestines and pig ears $78評分:8/10📝黎得打冷點會錯過鹵水野!因為唔食得鵝住,所以叫左大腸同埋豬耳,都係我既最愛之一。正啊!大腸肉諗入味,豬耳爽脆,有口感;唔好錯過下面既豆腐,吸滿汁,係精華所在! 馳名蠔仔餅 Chinese style Deep fried oyster cake $78評分:8/10📝好耐無食過蠔仔餅啦!😍😍呢度既蠔仔餅大大份,一隻碟都裝唔曬😲😲,仲要有兩層添!😋😲兩個人食一半已經好飽!好邪惡啊!😈😂即炸即上,外脆內軟,d蠔仔好滑,好juicy! 汕頭鮮味蟹粥 crab congee $55評分:10/10📝潮州湯飯係我由細到大都鍾意食既,特別係無咩胃口時。裡面既方魚🐟同埋芫茜芹菜係不可缺少的材料,亦係我最愛;配上肉碎、水蟹,個湯底好好好鮮味,我食左三碗(茶樓飯碗),食唔停! 再黎個瑤柱竹笙雜菜煲 Mixed

汕頭鮮味蟹粥 crab congee $55

評分:10/10

再黎個瑤柱竹笙雜菜煲 Mixed vegetables pot with Conpoy and bamboo fungus $68

評分:8/10

一個大瓦煲上檯,完全係滿曬,呢個價錢好多食店餐廳真係得一碟仔!呢度個size同埋材料真係無得輸👍🏻👍🏻!而且味道唔錯,很適合想食得清清地既朋友,最怕油淋淋既菜!😰

天氣乾燥,喉嚨乾痛,飲返杯鹹檸七🍹🍋,舒服曬!得左!👍🏻👍🏻呢度既鹹檸自己整架!一入到菜館已經見到一樽樽😲😲。將七喜倒入裝滿冰塊既杯入面,用搞搞棒輕輕力督下個鹹檸,冰凍帶甜酸,入喉舒服!無得彈!

評分:10/10

2016-11-02