阿媽偷懶冇煮飯,叫我放工買埋嘢食返屋企。我行咗去柯士甸路嗰邊睇吓,發現有間新開嘅泰式外賣店叫「小清邁」,門口仲有泰國神像👸,感覺幾正宗喎。收銀處女店員(老闆娘?)好有禮貌,又好客,佢係香港人,但廚房內好似真係有泰國人🇹🇭。我問佢有乜推介,佢好有耐性慢慢介紹,然後又盡量幫我揀盒深色啲同甜啲嘅芒果。餐廳定價相宜,特別係炒粉麵飯,每份平均五十幾蚊就有交易👍,而且份量好足。同時,佢嘅上菜速度亦好快,咁先至係做外賣㗎嘛。無骨海南雞飯($48),海南雞飯有分正常版同迷你版,我驚後者太細,所以嗌返正常。🐔無論海南雞定油飯都處理得唔錯,雞肉肉質幾滑,雞皮爽彈唔肥膩;🍚油飯亦算係粒粒分明。雞嘅份量多,但飯都係一般,男仔可能爭少少先夠飽。搭配嘅泰式辣醬酸酸辣辣,好開胃🌶。泰式炒金邊粉($58),炒金邊粉好大盒🥢,整體炒得夠清爽,帶少少鑊氣,無漿埋一餅或碎濕濕。調味方面,酸度恰到好處,並加咗唔少料一齊炒,例如豆腐乾、雞肉、芽菜同花生粒等。特色紅咖喱豬飯($52),餐廳有幾款咖喱揀🥘,我直接問店家邊款最正,佢二話不說推介紅咖喱,咁就試吓啦。🍛紅咖喱相當惹味,辣辣哋但唔過火,撈飯食一流。豬肉片大大塊,唔係腩位,
無骨海南雞飯
泰式炒金邊粉
特色紅咖喱豬飯
特色紅咖喱豬飯($52),餐廳有幾款咖喱揀🥘,我直接問店家邊款最正,佢二話不說推介紅咖喱,咁就試吓啦。🍛紅咖喱相當惹味,辣辣哋但唔過火,撈飯食一流。豬肉片大大塊,唔係腩位,無乜肥膏;另外仲有大量蔬菜,非常掛汁。
泰芒糯米飯
泰芒糯米飯($30/細),店員介紹呢啲甜品係佢哋新鮮整好,所以未使放入雪櫃。🥭芒果糯米飯有兩個Size,細嘅啱啱好,唔怕滯,更吸引。糯米飯口感煙韌,本身已經好香椰味,再沾埋椰汁,雙重滋味🥥。而芒果亦都無太酸,好搭調。
總括嚟講,小清邁呢間泰菜外賣店幾高質🇹🇭,味道不比九龍城嗰啲泰國舖遜色。佢款式多,多啲嚟幫襯都唔怕悶啊。我喺寫呢篇食評之前,已經嚟買過兩次午餐喇!
5 分鐘 (外賣自取)
無骨海南雞飯
特色紅咖喱豬飯