2021-06-10 963 瀏覽
父親節將近,由於想避過多人既正日,於是提前一個星期帶埋爸爸,屋企人去食正宗既潮州野!當日去到7點鐘,見到好旺場,有好多枱食客已經開緊餐。始終餐廳係開係d村屋既地下,所以環境方面分別有室內同室外。室內就設有冷氣,而室外就是一般大排檔既感覺。夏天既話,晚上也不會很熱既感覺,因為都好通風。我地一家被安排坐進了室內既枱。只有係一張前後頁都寫滿不同餸菜既餐牌,但都令人眼花撩亂,唔知點樣嗌起好。食潮州野,當然要試下d滷味點啦!4個人,嗌左半隻滷水鵝試下。滷水鵝半隻,已經好大碟。底下仲有d花生,豆腐墊底。其實隻鵝好大隻,好多肉。d皮下脂肪亦都唔會話好多好肥,食落都唔錯。不過未係我最岩食既口味,略嫌未夠入味。如果味道再濃d就更好!再黎叫左個白灼螄蚶黎食,通常螄蚶都只有食潮州打冷先會見到!d螄蚶比較細粒,但食落既肉都係好鮮味。呀爸話細既螄蚶先係好野。佢都食左好多粒!以上係炸蝦棗,好好食。炸到上碟仲係熱辣辣,食既時候要小心d呀。蝦肉好新鮮,食落成粒蝦棗好彈牙。之後要介紹既係我好鍾意既潮式糖醋面(又叫雙面黃)。我一向喜歡食d又咸又甜既野食,呢個面炸得好乾爽,無油膩感。面頭撒上甜甜既砂糖,仲有d花生碎。旁邊其

招牌滷水鵝(半隻)

白灼螄蚶

佢都食左好多粒!

炸蝦棗

潮式糖醋面
之後要介紹既係我好鍾意既潮式糖醋面(又叫雙面黃)。我一向喜歡食d又咸又甜既野食,呢個面炸得好乾爽,無油膩感。面頭撒上甜甜既砂糖,仲有d花生碎。旁邊其實有一碟醋,可以點黎食。如果d醋再酸番多少少,就會更好。我食既時候,仲夾埋d芫茜一齊放入口,真係好好味!

潮州蠔仔粥

蠔仔粥一窩只係138蚊。食左咁多餸,飲番啖粥水真係好滿足。入面既蠔仔絕對係足料!每啖粥都食到有蠔仔。
入面除左蠔仔仲有d芫茜,肉碎,另外就係方魚。方魚係煮既過程,估計係用乾鑊烘過,如果食到會有少少苦既味道。不過問題不大,見到有方魚既話,撩起佢就無影響啦!

爸爸好滿意呢餐父親節晚餐!
白灼螄蚶
炸蝦棗