2017-05-13 237 瀏覽
話說長發街市裝修完畢,除咗翻新咗個街市外,仲開咗好多間小食店,好似話領展想塑造青衣夜市喎… 喺眾多小食店內亦開咗呢間茶餐廳。其實金龍泉開張至今食過三、四次,雖然每次都係黎食下午茶,但都可以寫少少介紹一下。金龍泉嘅下午茶係每日下午兩點至六點供應,食咗幾次都係叫燒味,叫過燒鴨米(要鴨胸)、叉燒河、叉燒賴,加杯熱飲一共$30。有時食叉燒最驚就係得個甜字,但呢間的叉燒唔會過甜,啲肉質都好柔軟同肥瘦得宜。份量喺下午茶餐黎講都算大碗,配菜果兩條菜心幾腍,湯底有韭黃味,唔係普通料。好喇,講完食物質素喇,改嚟講下間餐廳主要問題,其實係先天性問題…入金龍泉食野好似入咗黑洞咁,因為收唔到電話訊號。就算有一次我坐個收銀側邊都只係收到一格咁大把,更加唔好講話用黎上網。雖然餐廳有兩部大電視,入去食完出黎又唔洗成個鐘,但現代人有邊個唔上網?總言之餐廳老闆要諗一諗計搵啲專家解一解決呢個問題。

2017-04-07
下午茶