2021-11-07
1928 瀏覽
觀塘嘅工廈好多都臥虎藏龍,收埋唔少平平哋又好食嘅餐廳,呢間Gali就係其中一間~ Gali係一間正宗印度菜嘅小店,係由印度大廚主理㗎~ 佢哋餐牌嘅選擇都有唔少,淨係咖喱都已經有4-5種,另外仲有出面比較少食到嘅印度香料飯同埋特色小食😋•🥢 奶油咖哩軟殼蟹 $75個奶油咖喱真係幾香幾creamy 咖喱味道唔辣偏甜,有啲似香料味比較重嘅日式咖喱~軟殼蟹都幾大隻,炸衣都幾薄,不過因為浸咗咗喺咖喱到,所以淋咗,口感爭少少,但呢個價錢有軟殼蟹食,CP值好高!•🥢 蒜蓉烤餅 (6片) +$15咖喱係預設跟白飯嘅,但可以加錢跟餐轉烤餅~ 蒜蓉味比想像中淡,但口感都幾鬆軟,有啲似厚批pizza嘅批底,但呢個烤餅係軟身啲,就算凍咗都唔會變到好乾好硬,點咖喱食亦都好正!•🥢 蒜香蝦香料飯 $68一食落去原來都有少少辣,好重印度香料味,但我哋比較少食印度菜,所以都唔係幾講得出係咩香料🙈 雖然落咗好多香料,但整體調味好似爭咁啲鹹味,令到成個飯有少少失色😬主角之一嘅蒜香蝦一咬落去原來係有一層薄薄哋、有調味嘅炸衣包住~蒜味都係淡淡地,但食落幾香口,4隻蝦就有少少唔夠喉🤭•🥢 蒜蓉牛油雞翼 (6件) $42一上枱就
🥢 奶油咖哩軟殼蟹 $75
🥢 蒜蓉烤餅 (6片) +$15
🥢 蒜香蝦香料飯 $68
🥢 蒜蓉牛油雞翼 (6件) $42
一上枱就聞到好香,但食落都係無乜蒜味,只有少少牛油香🙈 個炸衣炸得好正,脆卜卜又唔油,入面啲肉仲好juicy🤤 影咗陣相先食都仲keep到脆卜卜,好加分!🤩
🥢 炸乳酪波 (8件) $42
見到呢個炸乳酪波好似幾特別咁,就叫咗一份嚟試下~ 雖然都係新鮮炸起,但呢個乳酪波就炸得有啲油,入面嘅口感好嚡,好似豆渣嘅質地,而且食唔出乳酪味😬 佢另外仲配咗2款醬,深色嗰款係帶酸味嘅醬,而淡綠色嘅就似卡巴入面嘅薄荷醬,比較起嚟就酸醬夾啲~