2020-07-19
打邊爐係香港人一年365日都會做嘅活動🤣🤣今日因為要就朋友工作地點,所以去咗深水埗呢間火鍋店打邊爐。可能今日晏晝食得少, 5:00已經覺得好肚餓,所以七點去到火鍋店,唔理三七二十一就叫咗一jar 蘋果雪梨茶先。我地揀咗一個蕃茄薯仔牛坑腩湯底,因為我覺得一個湯底又可以食到薯仔同牛坑腩,超值🤣🤣!湯底個味唔會太濃,唔會搶晒食物嘅原味度。薯仔夠粉,牛坑腩牛味濃,而且煮咁耐都唔會靭。由於我實在太肚餓啦,所以叫咗大嘅頂級手切肥牛🤣🤣。肥牛灼10秒左右口感最佳,肉質嫩,肉味濃,配上清清地嘅湯,更襯托出濃濃肉香。四寶丸最好嘅地方就係可以食到唔同味嘅丸。墨魚丸爽口彈牙,而且有墨魚粒丶鯪魚丸好滑,而且冇骨丶梅菜豬肉丸有住家菜嘅風味(諗起梅菜蒸肉餅🤣🤣)丶蝦丸蝦味濃魚皮拼響鈴,兩樣都係即炸,侍應叫我地盡快食會更好。魚皮同響鈴好薄身,而且炸得鬆脆。響鈴豆味好濃,食到腐皮味道。脆肉鯇魚腩,雖然比較多骨,不過好新鮮,而且厚身嘅魚腩好爽脆,配上蕃茄湯,讚!豬天梯,口感較Q彈,而且脆脆的,灼十秒左右已經食得,我覺得呢個係較為矜貴嘅食材,因為一隻豬只得一個上顎,而且膠質豐富,相傳有美容養顏之效果。萵筍片我冇食,睇落應
薯仔夠粉,牛坑腩牛味濃,而且煮咁耐都唔會靭。
四寶丸最好嘅地方就係可以食到唔同味嘅丸。
魚皮拼響鈴,兩樣都係即炸,侍應叫我地盡快食會更好。
萵筍片我冇食,睇落應該好爽甜
兩個人睇落唔係叫咗好多嘢,但係飽到上心口,真係眼闊肚窄!🤣🤣