2024-09-04
今晚突然好想食四川菜,記得朋友曾經講過銅鑼灣登龍街有間口啤極好嘅正宗川菜館,於是突登來到呢間「不二江湖菜」去試試。➰ 乾鍋肥腸 呢碟肥腸好大盤,上枱時已經聞到麻辣嘅鮮香,肥腸又完全沒有腥味,食起來肥而不膩,每一口都是滿滿的幸福感。而且配菜也非常豐富,像青蔥、辣椒、蒜片等等,完全能融入肥腸的味道中,更加美味可口。➰ 不二酸菜魚加寬粉這間店相當細心,酸菜魚可選辣度,極為貼心,而我們就揀咗中辣。大大盤酸菜魚上枱,份量足夠2-3人食,裡面嘅魚肉份量非常多,夠晒嫩滑,酸菜夠酸辣爽口,湯底好濃郁,搭配埋極之Q彈嘅寬粉,簡單來說,就是酸、辣、鮮、香、滑、彈,六種口感交織在一起,令人回味無窮。➰ 口水雞呢碟口水雞真係好惹味,雞肉份量好多,而且夠鮮美,加埋香辣嘅辣椒油、香脆嘅花生碎以及獨特的調料,而且加埋墊底嘅爽脆青瓜粒,真係食到停唔到口。➰ 鴨屎香檸檬茶食完辣嘢,緊係要飲番大大杯嘅鴨屎香檸檬茶喇,既可解辣又可解暑熱。呢杯檸檬茶嘅茶香夠浓郁,而且勁多檸檬,夠晒清新酸甜。
➰ 乾鍋肥腸
➰ 不二酸菜魚加寬粉