2024-02-23
今日約咗中學同學新年聚會,揀咗價錢親民,又大家啱心水的台灣菜,呢間分店位置非常方便,灣仔地鐵站A2出口行不夠一分鐘就到。紅燒三寶牛肉麵$102濃厚湯底配煙韌麵條,加上肉質香腍的牛腱,牛筋肉同肉味香濃的牛丸,每次食都必點。特濃豆乳雞烏龍麵$89呢個係減緊肥嘅朋友點的,清淡的豆乳湯好健康配上嫩滑雞卷,滿滿的蛋白質。原條蒲燒鰻魚飯$149賣相超吸睛,大大條鰻魚鋪在飯面,加上溫泉蛋,超吸引。鰻魚燒得好甘香,油香豐富又厚肉,d鰻魚汁加上蛋汁同飯素撈珍珠米好惹味。另外,仲配有一碗湯貢丸湯$18貢丸爽彈。鹽酥雞$48金黃香脆,咸香十足,雞肉亦juicy。府城蝦卷$32腐皮炸得鬆脆,入面餡料除了蝦肉仲有馬蹄香蔥,好爽口。肉燥燙青菜$34入口即化的肉燥令油麥菜食下來香好多。黃金芋泥球$42綿密芋泥裏原來包住流沙奶黃,超邪惡。黑糖薑茶$20真材實料,感覺滋潤又驅寒。芋圓仙草 $42雖然食咗好多嘢,飽到上心口,但點都要食埋呢個經典台灣甜品先圓滿。份量足夠4個人share, 芋圓好咬口,仙草滑滑,配上淡奶同紅豆,好香甜。
紅燒三寶牛肉麵$102
特濃豆乳雞烏龍麵$89
原條蒲燒鰻魚飯$149
貢丸湯$18
貢丸爽彈。
鹽酥雞$48
金黃香脆,咸香十足,雞肉亦juicy。
府城蝦卷$32
腐皮炸得鬆脆,入面餡料除了蝦肉仲有馬蹄香蔥,好爽口。
肉燥燙青菜$34
入口即化的肉燥令油麥菜食下來香好多。
黃金芋泥球$42
綿密芋泥裏原來包住流沙奶黃,超邪惡。
黑糖薑茶$20
真材實料,感覺滋潤又驅寒。
芋圓仙草 $42