2021-04-12
身邊總有幾個無辣不歡既朋友,成日都想食酸菜魚,自問唔太食得辣,幸好呢間有得揀唔辣既酸菜魚,呢日爽快地叫坐個招牌二人套餐,整體菜式同份量都不少,可以一試。招牌二人套餐 ($398/2位)每道菜可以選擇走辣/微辣/中辣/大辣,酸菜魚特意揀左唔辣口味,其餘菜式就揀微辣。前菜:《酸辣海蜇花、口水雞》海蜇花晶瑩剔透,但我更愛萵筍,微微沾上辣油,口感爽脆又涼快。嗜辣既朋友應該會既中意口水雞,麻香十足,後勁辣。主菜:《祥仔酸菜魚、宮保蝦仁、酸菜炒肉碎配薄餅、干鍋福建椰菜花》唔辣版本既祥仔酸菜魚一啲都唔差,怕辣既人可以放心食~用上鱸魚片,嫩滑多肉,而且無骨,配料有酸菜、蓮藕、芽菜,爽口開胃。另一酸菜炒肉碎配薄餅幾有特色,有啲似片皮鴨食法,微酸帶點辣。干鍋福建椰菜花炒得比較乾身,食落脆甜爽口,之後再有濃濃的麻辣味,送飯一流。宮保蝦仁就一般般,味道酸酸甜甜,不過質感偏腍唔夠爽口彈牙。甜品:《酒釀桂花湯圓》食完辣野再跟個甜品真係好舒服,中和左口腔既麻辣感。淡淡的酒香配上桂花的清香,湯圓口感軟糯。飲品:《緋紅蔓舞、熱情之谷》辣椒造型幾得意,隨意叫左2杯飲品解一解辣,前者酸甜夠曬Refreshing,後者有濃郁
招牌二人套餐 ($398/2位)
前菜:《酸辣海蜇花、口水雞》
甜品:《酒釀桂花湯圓》
飲品:《緋紅蔓舞、熱情之谷》
辣椒造型幾得意,隨意叫左2杯飲品解一解辣,前者酸甜夠曬Refreshing,後者有濃郁熱情果味。