2024-11-20
前幾日去咗荃灣揾朋友,晚飯時間朋友提議食中菜,佢話生記海鮮酒家唔錯,所以就帶咗我嚟呢間酒樓度食晚飯。坐低冇耐見好多人都食龍蝦,睇睇餐牌原來有晚市優惠,優惠價三選一龍蝦、珍珠班、片皮鴨。生記小炒皇 ($138) : 每次食大排檔或者酒樓我都會叫嘅菜式,小炒皇上枱時鑊氣十足,而且非常足料,味道咸香超好餸飯。高湯焗西澳洲龍蝦 ($188) : 起初見佢 $188 就有龍蝦食以為都會幾細隻,點知上枱時非常有驚喜,啲龍蝦仲多過啲麵 🤤 而且龍蝦肉爽口彈牙啖啖肉,難怪每枱食客都點呢款。啫啫三蝦芥蘭煲 ($128) : 蝦乾肉碎咸鮮味十足,芥蘭入口爽脆,關鍵用埋砂鍋保持熱度,食落熱辣辣非常惹味。椰汁馬豆糕 ($29) : 馬豆糕椰香味一足,但味道唔太甜,老人家食都適合。