2024-08-05
🔸北京填鴨半隻 $168聽講老掌櫃呢度嘅填鴨好好食,專程嚟到叫半隻試下,果然名不虛傳。 半隻燒鴨斬開一片片薄片,有成二十幾件, 燒鴨唔係好肥,伴碟有十幾塊麵粉皮、大蔥條、青瓜條同埋一碟蘸填鴨嘅蘸料,碟蘸料甜甜地十分惹味嘅,一大碟都唔夠蘸。片皮鴨鴨肉好香口😚蘸上呢度特製嘅蘸料包起大蔥青瓜,仲更加好味。味道:8/10性價比:7/10🔸椒鹽小黃魚 $88酥炸黃魚2條,話係小黃魚不過都唔係少,每條都有半隻手掌咁大,炸得十分酥脆,連骨都可以食埋,我就將整個魚頭都食咗,不過要小心魚頭腦內有2粒好硬嘅腮骨, 小心咬崩隻牙😅 黃魚嘅魚肉就比較淡口,炸魚面頭撒咗啲椒鹽,鹹香味十足,微微辣。味道:7/10性價比:7/10🔸五香牛肉麵 $50湯麵好大碗,畀咗好多麵條,真係食唔曬。 北方麵條係冇乜味嘅,全靠有五六嚿鹵牛展餸麵,牛肉口感軟糯,五香味濃鬱,不過就唔係大舊。味道:7/10性價比:7/10▪️茶位@$5🔹環境: 地方喺海之戀商場轉角位,就喺Donki 旁邊, 舖位有大邊落地玻璃,可以望到藍巴勒海峽,坐喺度嘆東北菜相當寫意🤪
味道:8/10
味道:7/10