2017-10-05 256 瀏覽
喺香港要搵到主打「任食」、「放題」嘅食肆一啲都唔難,但要搵到任食、抵食又好食嘅就唔容易。有時都鍾意同屋企人去打邊爐,貪佢夠多款,菜肉選擇各適其適,滿足到「食肉獸」同埋鍾意食素嘅朋友。 今次屋企人出去覓食,搵到一間任飲任食火鍋嘅酒樓,見到門口廣告寫著送刺身拼盤、安格斯A4牛肉一碟、環球海鮮拼盤據(6-8款)、無酒精飲品任飲、精美雪糕,驟眼睇好似都好豐富咁。入到去已經見到大大個雪櫃擺咗好多飲品,有好多新潮嘅韓國Lotte飲品,如果要傳統啲嘅楊協成又有,啱晒唔同年齡層 火鍋湯底有成8款揀,以任食火鍋黎講,可以揀嘅款式都真係算多,見到有啲都幾特別,好似日式三文魚頭窩、番茄濃湯豬骨窩,不過我哋都係鍾意傳統鴛鴦鍋。始終係任食免費送鍋底,所以沙爹味都唔係好濃,溝得多水,如果濃番一啲就好啦。 湯底上咗之後,好快就送上海鮮拼盤。數數海鮮數量,真係有成8款,有大隻蟶子、貴妃蚌、花甲等等,最驚喜係連鮑魚都有,海鮮望落去都好新鮮。輕輕灼下就熟,食落無一樣嘢係有沙,貝殼類嘅都好鮮甜,肉身好彈牙,一個字「正」! 鮑魚嘅內臟都已經清理埋,所以食落都好方便。除咗蜆殼,仲每人有一舊魚塊,喺大魚切出黎,超級厚肉,但係都唔

今次屋企人出去覓食,搵到一間任飲任食火鍋酒樓,見到門口廣告寫著刺身拼盤、安格斯A4牛肉一碟、環球海鮮拼盤據(6-8款)、無酒精飲品任飲、精美雪糕,驟眼睇好似都好豐富咁。入到去已經見到大大個雪櫃擺咗好多飲品,有好多新潮嘅韓國Lotte飲品,如果要傳統啲嘅楊協成又有,啱晒唔同年齡層

湯底上咗之後,好快就送上海鮮拼盤。數數海鮮數量,真係有成8款,有大隻蟶子、貴妃蚌、花甲等等,最驚喜係連鮑魚都有,海鮮望落去都好新鮮。輕輕灼下就熟,食落無一樣嘢係有沙,貝殼類嘅都好鮮甜,肉身好彈牙,一個字「正」! 鮑魚嘅內臟都已經清理埋,所以食落都好方便。除咗蜆殼,仲每人有一舊魚塊,喺大魚切出黎,超級厚肉,但係都唔鞋口,有魚嘅鮮味。依盤海鮮喺街市執番一樣嘅料,一啲都唔平。

火鍋刺身刺身又係用個大冰盤送上黎,擺盤好有心思,用蘿蔔雕個塔出黎,加埋木枝擺設,都幾吸睛。刺身大件,三文魚、吞拿魚厚切,三文魚脂肪幾肥美,象拔蚌爽口好鮮甜,蝦刺身唔算好甜但係肉質OK,計落成7款刺身,整體都算唔錯,用佢黎做開胃菜都幾好。

火鍋配料我哋叫咗海蝦,見到已經覺得好吸引,蝦身夠長,灼完即食好新鮮,蝦味十足,肉又夠爽口,之後都再encore多次,食多幾輪海蝦都回到吓本。

上埋個送嘅安格斯牛肉,齋睇份量都嚇親,二人份量送上一大盤。牛肉厚度都有成2-3MM,唔會好似普通肥牛咁薄,比較有咬口,牛肉味都幾濃,不過帶少許膻味。

叫埋火鍋必食嘅炸魚皮同埋響鈴,睇得出兩款都係自製,魚皮唔係會好似比時包裝好嗰D咁鹹,味道清一啲,仲好脆身,送上黎仲暖,令我好奇係咪即叫即炸。響鈴唔似平時見到嗰啲卷得咁靚,鬆身少少,應該係自己將腐皮卷起再炸,唔係好脆,灼之後過有少少韌。
食左咁多肉最後食埋啲菜就夠皮,菜類放晒喺張大枱俾你自己揀,基本款式都有,特別推介芋頭,輕輕炸過,裡面好稔身,鍾意食粉粉哋質感嘅就啱晒。

最後梗係揀多個雪糕甜品,雀巢雪糕五種口味任揀,免費嘅都有雪糕任食都算係咁。

雖然$198加一感覺定價高左啲,但係食到咁多款唔同食物,仲要有火鍋少見嘅海鮮,都算抵食。坐嘅環境又夠舒服,枱同枱之間唔會好迫,任食2.5小時都係唔錯嘅選擇。