2012-09-15
今天朋友和我慶祝生日, 所以選擇了食Buffet , 因為朋友想吃生蠔魚生,我就想吃龍蝦,在網上搜尋了很久 ,終於找到了朗廷酒店, 幾款想吃的食物都有。這裡的地方不是很大,但地方整潔, 燈光柔和,仲可以由 “ 6:30pm 食到 10:30pm " 時間非常充裕!又可以慢慢吃東西又可以和朋友傾計 ,而且服務員也很有禮貌,食完的碟很快便收走。坐下不久, 服務員 已經向我們介紹 每人有兩款主菜,每人可以4揀2, 有鮑魚, 銀鱈魚,肉眼,羊扒。 我們全部點了,一起 share 食。最好味係 銀鱈魚, 肉質嫩滑重魚味。其次係 飽魚,夠爽滑!肉類就差少少,好un ,有渣。最後仲有一個 新鮮整的 Soufflé ,熱辣辣的 ,內裡鬆鬆地脹脹地 。呢度的海鮮也有很多選擇: 生蠔, 有兩個地區選擇 US & french , 波士頓龍蝦, 琵琶蝦, 翡翠螺,青口, 龍蝦仔熟蝦,蟹..........而生蠔不是每一間酒店都有供應。這裏的生蠔,新鮮美味、蠔味濃郁 。唔食生蠔的也不用擔心,因為有 “ 燒蠔 ” 供應, 即叫即燒,我們 order了 蒜蓉味 & 煙肉味, 都好好食。波士頓龍蝦,鮮味肉質爽口。
最後仲有一個 新鮮整的 Soufflé ,熱辣辣的 ,內裡鬆鬆地脹脹地 。 呢度的海鮮也有很多選擇: 生蠔, 有兩個地區選擇 US & french , 波士頓龍蝦, 琵琶蝦, 翡翠螺,青口, 龍蝦仔
熟蝦,蟹..........而生蠔不是每一間酒店都有供應。 這裏的生蠔,新鮮美味、蠔味濃郁 。
波士頓龍蝦,鮮味肉質爽口。很欣賞這裹的龍蝦拑,已經 mok 了殼, 很方便食用, 又不用整污糟隻手。抵讚!
琵琶蝦,肉質較淋。其他的也不錯。
仲有即叫即切的刺身“ 三文魚、 吞拿魚、 八爪魚,立魚” 等等。前面也放了一些壽司及冷麵。
沙律方面, 羅馬生菜, 火箭菜,車厘茄,青瓜, 紅腰豆,等也很齊全,仲有很多醬汁可以選擇,
更有即捞的 凱撒沙律 味道清新開胃,令人食慾大增。 熱葷:燒牛肉,燒味,排骨,咖哩, 西芹斑塊 等等。但我不是試了很多,唯一可以推介下,中湯:好似係 “ 椰子湯 “ 味道濃郁美味,夠火候。 食了一堆 冷凍食物後,飲碗熱湯,特別美味。
甜品選擇琳瑯滿目, 賣相精緻,有朱古力噴泉 , 朱古力蛋糕, 栗子蛋糕 ( 好味), 芝士蛋糕,Häagen-Dazs雪糕 等等等等。 最得意的是有一部機可以即整PANCAKE的機器, 按個制等一陣就會有 pancake 出來, 熱辣辣,透出一陣陣蛋香味,再按自己的喜好放上糖漿,朱古力漿或 雲尼拿漿。 匯豐信用咭可享 7折優惠,所以好抵食, 平均一個人$420 度。
我今次係星期一至四 時段內食,人比較少,坐得又近食物枱, 最重要是不用同人逼, 輕輕鬆鬆地享用晚餐!