2018-08-05 2860 瀏覽
去杏花新城行體育outlet行到肚餓,就打算平平D搵地方食lunch。走左一個圈,發現如果唔食美心或者M小丑快餐,商場其他餐廳食個午餐大概都要$70-100,比較一番後見到日牛火鍋任食午餐都差唔多價錢,就入左去試試。入去前,侍應會先幫你係門口落order。我同朋友兩個人都唔係食肉獸,所以一齊揀左兩個單碟套餐(一豬一牛)開心share,揀完餐揀埋各自既湯底就安排我地入座。假日午餐有90分鐘時限,入座放低袋就可以直接出去攞野食,侍應會去攞之前落左order既單碟同埋單人迷你鍋去張檯,亦會幫我地開著個電磁爐,所以唔需要我地操心。係自助區可以任攞不同蔬菜、菇、丸、芝士腸、蕎麥麵、年糕等等的食材。因為限時得90分鐘,所以我地冇慢慢影相,不過如果大家平日有時間去食,好似係唔限時。自助區亦有基本醬料可以自己按喜好去溝 (有醬油、芝麻醬、蔥、辣椒等等),仲有唔同汽水隨你任斟任飲。我個人專攻菇同埋大蔥,攞完第一round返埋位時已經可以放入迷你鍋煮。D肉切得好薄,不論牛肉或豬肉,淥幾十秒已經食得。我揀左雞湯,其實就唔覺得有幾特別,因為淥完食材之後點落D自製醬汁就已經食唔到個湯D味。我朋友揀壽喜燒就淥咩都
我個人專攻菇同埋大蔥,攞完第一round返埋位時已經可以放入迷你鍋煮。D肉切得好薄,不論牛肉或豬肉,淥幾十秒已經食得。我揀左雞湯,其實就唔覺得有幾特別,因為淥完食材之後點落D自製醬汁就已經食唔到個湯D味。我朋友揀壽喜燒就淥咩都甜甜地,未必個個人啱食。限時內自助區隨便你無限round重複挑戰,如果再order肉就要加錢,正常人基本上係自助區2-3round都差唔多飽晒。食完火鍋,自助區亦有froyo提供,如果你仲食得落都係任食既。

整體黎講,食物味道雖然唔算出眾,環境亦都係正正常常,不過平心而論,一分錢一分貨,90分鐘一人一鍋任食,每人加一後都係$80左右,我覺得好抵。假如大熱天時懶得入廚煮飯,純粹想平平地大食一餐,日牛都不失為一個選擇。
單碟套餐x2 (日牛x1, 豚肉x1)
題外話/補充資料: 食完之後,衣物難免一身火鍋味,洗衣機解決就得啦~
2018-08-05
單碟套餐x2 (日牛x1, 豚肉x1)