2022-12-06
抵食米芝蓮中菜🤩|必食明爐蜜汁叉燒🤤|推薦芝士蟹肉焗釀蟹蓋🦀|逸東軒「你寵愛父母親,我為良朋憐憫,怎算是個好人」逸東軒位於佐敦嘅逸東酒店地下,酒店嘅普慶餐廳出名Buffet款式多元化而聞名,而逸東軒多年榮獲米芝連一星更係品質肯定,而且官網不時都有推出優惠,無論同親朋友好友飲茶或者晚飯小菜都非常高性價比,大時大節慶祝更係一位難求。今次咁啱見官網有晚市優惠就嚟食過返尋味。-馳名燒味雙輝-蜜汁叉燒&脆皮燒腩仔 4.4/5⭐️每次食中菜,叉燒係必點嚟試嘅菜式,咁啱逸東軒嘅叉燒都遠近馳名,燒味雙拼上枱燒腩仔同叉燒都排得好整齊,叉燒色澤亮麗兼且厚切,肥瘦適中不在話中,食落啖啖肉而且入口軟稔兼且有肉味完全唔鞋口,不愧係招牌菜推薦之一。另一邊嘅脆皮燒腩仔切到一口Size方便入口,皮脆肉嫩,調味亦都恰到好處,兩款燒味都非常高質,係每次都必點嘅推薦。-芝士蟹肉焗釀蟹蓋 4.1/5⭐️傳統星級米芝連都會有依道蟹肉焗釀蟹蓋,逸東軒就選擇用芝士焗,蟹蓋上枱金黃帶芝士焦脆,非常吸引,食落理所當然嘅啖啖蟹肉,非常滿足,但略嫌芝士搶咗蟹肉嘅鮮甜味,個人稍稍扣分。-蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 3.9/5⭐️蝗子皇用料新鮮,蒜蓉粉絲蒸亦
必食明爐蜜汁叉燒🤤|
推薦芝士蟹肉焗釀蟹蓋🦀|
逸東軒
「你寵愛父母親,我為良朋憐憫,怎算是個好人」
-馳名燒味雙輝-蜜汁叉燒&脆皮燒腩仔 4.4/5⭐️
-芝士蟹肉焗釀蟹蓋 4.1/5⭐️
-蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 3.9/5⭐️
蝗子皇用料新鮮,蒜蓉粉絲蒸亦非常穩陣,蟶子鮮甜爽口彈牙,但唔算有太大驚喜,正常水準發揮。
-冬瓜盅 4.1/5⭐️
侍應會將冬瓜盅另外幫我地分上,大概有6碗嘅份量,材料豐富,味道鮮甜,作為間場中和一下之前菜式嘅油膩感都係非常唔錯。
-砂窩薑蔥乳香鱈魚 4.1/5⭐️
砂窩上枱仲係冒住絲絲白煙,新鮮出爐,餐廳將鱈魚切粒再包裹炸粉處理,外脆內嫩,魚肉又入口即溶,但係伴以甜酸醬就令鱈魚粒食多幾舊之後就有少少油膩感,稍稍扣分。
-糖水
蛋白杏仁茶湯圓 4/5⭐️
杏仁茶香滑又濃味,加埋湯丸作結,令人非常滿足,唔抗拒杏仁茶味朋友推薦一試。
楊枝甘露 4.1/5⭐️
楊枝甘露好重椰芒味,而且夠凍,中和番前面菜式嘅油膩感,作為依餐嘅尾聲都非常唔錯。
紅棗雪耳萬壽果 3.9/5⭐️
好滋潤,亦可以清到油膩感,但無太大特色,正常水準發揮。
–
總結:逸東軒作為老牌嘅酒店中菜廳,榮獲多年嘅米芝連一星殊榮,而且酒店亦不時推出優惠,性價比好高,可以令大家大飽口福,非常推薦想同屋企人慶祝食中菜嘅朋友,不過稍稍扣分就係餐廳侍應人手似乎不足,多次幫襯亦發現侍應非常忙碌甚至唔見人影嘅情況,而且有時幫襯飲茶亦有漏單情況,不過侍應知悉後都立即妥善處理。
====
逸東軒 佐敦)
📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
====
#逸東軒#Jordanfood#佐敦美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食#米芝連#精緻點心#叉燒燒肉
有興趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,請大家Follow下我IG,比D支持✨:@healoop.foodie