2024-06-15
馬德里餐廳今次要介紹深水埗一間餐廳叫「馬德里餐廳」,呢間係深水埗懷舊扒房餐廳,依家香港專做扒房餐廳真係賣少見少,仲要價錢好親民,行開深水埗如果諗唔到食咩,不妨諗食「馬德里餐廳」,絕對係抵食之選!如果輪椅人士要入去「馬德里餐廳」食野就要自備斜板,因為呢間餐廳門口有一級,對輪椅人士有少少不便啦!1.懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜(跟黑椒汁) 配羅宋湯$95+白飯$5+法式牛油薯蓉焗田螺$18+凍檸檬茶(跟餐優惠$4)(9/10)講得懷舊以前真係有好多間鋸扒餐廳,以前最出名就係「扒王之x」,向後來越嚟越難食同越嚟越貴,而呢一間餐廳懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜真係好正宗,肉眼牛扒厚度適中,會問我哋要幾成熟,我哋揀咗五成熟,淋上黑椒汁個鐵板會聽到「渣渣聲」,證明鐵板好夠熱,呢塊肉眼牛扒好嫩滑,唔會太瘦,得過多咗少少筋位,配埋波浪型粗薯條同翠玉瓜,我仲加咗$5配多一碗白飯,羅宋湯酸酸辣辣好開胃,呢個餐真係太豐富啦!法式牛油薯蓉焗田螺:我加咗$18薯蓉焗田螺,原價都要$38,薯蓉份量唔少,田螺都有4舊,唔錯!凍檸檬茶:叫咗一杯凍檸檬茶,跟餐優惠$4,原價單叫一杯要$22,呢杯凍檸檬茶個檸檬味唔夠,整體都ok!2.
2.焗芝士鮮茄豬扒飯(大火) 配忌廉湯$68+蜜椒雞中翼(6隻)$38+凍鴛鴦(跟餐優惠$4)(9.5/10)
呢個焗芝士鮮茄豬扒飯叫咗「大火」,我都係喺電視節目學返嚟,「大火」即係叫廚房幫我令焗飯燶邊多d,呢度叫「大火」係唔洗加錢,至於個飯係炒飯底,最正就係無三色豆,芝士多到可以拉到絲,豬扒已經切咗片,大約有8片豬扒,仲有其他蕃茄肉同洋蔥等,份量爆多,炒飯份量都爆多,呢個餐仲配咗忌廉湯,超級正!
蜜椒雞中翼(6隻):我加咗$38有6隻蜜椒雞中翼,原價都要$58,雞翼甜甜地,雞翼外皮好脆,好正!
凍鴛鴦:叫咗一杯凍鴛鴦,跟餐優惠$4,原價單叫一杯要$22,呢杯凍鴛鴦個咖啡酸味比較出,其他都ok !
2人總共價錢$232
個人口味總評分:9.25/10