2010-10-09
約了三五知己於尖沙咀聚一聚, 就試一試 "新高麗苑"我們無訂位, 初時諗住要等好耐, 結果等了around 20mins就有位!一埋去就有tea serve, 中間都不斷有人加茶, 值得一讚!食物方面: 前菜試了各樣泡菜, 豆卜仔, 酸辣鳳爪, 都好fresh, 味道調得好好, 唔會太辣, 可能就返香港人口味, 我最鐘意酸辣鳳爪, 好爽口,甜甜酸酸, 最啱做前菜, 夠開胃! 壽司款式唔係好多, 較好食係三文魚, 夠新鮮, 其他可以唔試, 無咩特別! 燒烤的"生料" 就唔錯, 款式多之餘, 醃得夠惹味, 我們試了雞翼, 雞扒, 豬頸肉, 牛扒, 鍵魷魚仔, 鮪魚, 青瓜, 矮瓜, 冬菇..... 我最喜歡豬頸肉, 燒熟後唔硬, 唔會肥 "淋淋", 好香口 我們還試了薑醋, 好惹味, 唔太辣; 西米露和涼粉都不過不失!埋單每人約$150, 服務都唔錯, 食物質素有水準, 值得再去