2017-10-30 661 瀏覽
晚飯時間响中環,想食日本嘢,但係又想避開大集團嘅餐廳,於是search下openrice就決定嚟浪人日本料理。 去親日本餐廳我一定會叫軟殼蟹卷。呢度啲軟殼蟹卷都唔錯,軟殼蟹仲脆,而且飯粒軟同埋握得夠實,唔會一夾就散。 串燒(牛脷,和牛肋條,和牛五花,和牛小排)叫咗啲串燒送酒。當晚餐廳都幾多人,所以啲串燒都等咗一陣。上檯果刻,啲串燒係熱辣辣嘅,應該係即燒,唔係燒定再慶返暖俾你。個人覺得和牛肋條同和牛五花較為突出,食落口好香口,好重牛油味和牛壽喜燒齋食小食邊會飽,今晚做食肉獸叫埋壽喜燒。上檯再點火幫你坐暖果鍋,啲牛肉正常啦,反而個汁幾好,唔太鹹。清酒煮蜆清酒煮蜆又係用鍋上,再點火慶住個鍋。清酒經過煮熱後味道更加香濃,蜆肉鮮美。如果係用唔靚嘅蜆,係好易食得出。呢度呢樣嘢食有中上水準!火炙生牛肉牛肉表面火炙後切片入口,食唔到好生嘅肉味,唔鍾意食生肉嘅朋友都可以試下法式燉蛋食得太飽,叫咗一個甜品share,晚餐要有甜品先滿足!

串燒(牛脷,和牛肋條,和牛五花,和牛小排)

和牛壽喜燒

清酒煮蜆

火炙生牛肉

法式燉蛋
食得太飽,叫咗一個甜品share,晚餐要有甜品先滿足!