2022-03-07
朋友推介係屋企附近有間CP值好高既越南菜「安南越式牛肉粉X越茶」. 下午茶時間一於去食我最愛的「安南火車頭」😍餐廳環境好舒服,好多卡位,裝修簡約富有東亞風情。安南提供各類越式名菜,除了多款正宗越系地道美食之外,更提供港式、越式及台式飲。🌟安南火車頭 $75~ 黎到安南必試佢地正宗既越南河粉。越南是著名水之鄉,街邊處處總有河粉賣 ,人們也習慣在街頭吃上一碗牛肉河粉,久而久之“牛肉粉”就成了越南河粉的代名詞。安南火車頭份量十足,湯底選用上等牛骨熬製,配上河粉薄而通透,滑溜的生熟牛肉、軟熟的牛筋、彈牙牛丸、脆爽牛柏葉,湯底鮮甜油香,令人回味無窮。更可加上九層塔、青檸及辣椒入湯內更添香氣。🌟越式蒸粉卷(3件)$40 ~ 下午茶餐的越式蒸粉卷,非常抵食,我仲加左$25 要左一個冰凍椰青。越式蒸粉卷皮薄又滑,配料非常多,有沙葛、紅蘿蔔、木耳、洋葱、芫荽、蟹肉及蝦切碎。面層舖上乾蒜片,更惹味。椰青非常大個,冰凍得黎又好清甜,解油膩一流🌟 香燒庶蝦(1支) $38金黃色的越南庶蝦,炸到熱辣辣上枱,炸皮薄脆爽口,內裡的蝦膠滑嫩彈牙,鮮嫩的蝦肉吸收了甘蔗的鮮甜,與越南甜酸醬一齊食特別正🤤🌟牛油焗青口(6隻
下午茶時間一於去食我最愛的「安南火車頭」😍
🌟安南火車頭 $75
🌟越式蒸粉卷(3件)$40
椰青非常大個,冰凍得黎又好清甜,解油膩一流
🌟 香燒庶蝦(1支) $38
🌟牛油焗青口(6隻)$58
~ 牛油焗青口即叫即焗,牛油散發着濃烈嘅香味。青口肉質彈牙鮮甜,非常新鮮大隻,焦香的金黃蒜和牛油,食到停唔到口🤤
🌟芝士奶蓋四季春青茶 $30
~ 越茶新出品,特濃芝士奶蓋,非常厚實,入口順滑。四季春青茶 ,茶味香濃但唔會苦澀。芝士配四季春茶非常夾,飲落非常清新😚
❣️提提大家:疫情期間外賣自取8折(下午茶時段除外)
📍安南越式牛肉粉X越茶 (將軍澳)
將軍澳欣景路8號新都城中心2期2樓2021-23號舖