2021-03-21
呢間酒樓已經有56年歷史,超過半世紀嘅老字號必定要過嚟試吓!近期維持四人限聚令堂食至晚上10點,佢哋推出了兩款四人套裝,分別係美國龍蝦餐$838和鹽擦鮑魚餐$738(星期六日或假期加$50),今次選了個鮑魚餐試吓!早了幾天預先訂座,準時七點到達,酒樓已經八成以上滿座,好彩之前預早安排,否則一定冇位!點餐後大約10分鐘已經來第一份「招牌燒鵝拼叉燒皇」最驚喜嘅係呢碟雙併嘅燒鵝,皮脆肉嫩,外皮薄溥的而不太肥膩,一啖咬開肉汁仲會流出黎,質素同某大燒鵝店有得揮喎!叉燒半肥瘦,面頭蓋了蜜糖,肉質鬆軟,雖然欠缺一點燶邊焦香,但味道不錯!4件鹽擦6頭南非鮑魚:口感彈牙鮮味,配以秘制椒鹽調味,用刀叉薄切嚟食一流濃湯雞煲翅:原隻鮮雞加上份量十足嘅魚翅燉湯非常鮮甜,呢個套餐價錢有埋雞燉翅真係超值!蘆筍炒花枝蝦球:夠鑊氣!露筍鮮嫩清新,花枝片、鮮蝦炒得好彈牙。咕嚕黑豚肉:濃濃嘅酸甜汁包住皮脆肉嫩嘅咕嚕黑豚肉肉,加埋鮮菠蘿一啲都唔覺得漏濃湯灼生菜膽:湯鮮不油,生菜同菇亦灼得啱啱好,仲可以中和番其他菜式嘅油膩感。讚!總結:4人埋單連茶介加一$860左右,真材實料,物超所值!服務員反應快態度有善和健談!目測這店很多
點餐後大約10分鐘已經來第一份
「招牌燒鵝拼叉燒皇」
4件鹽擦6頭南非鮑魚:
口感彈牙鮮味,配以秘制椒鹽調味,用刀叉薄切嚟食一流
濃湯雞煲翅:
蘆筍炒花枝蝦球:
夠鑊氣!露筍鮮嫩清新,花枝片、鮮蝦炒得好彈牙。
咕嚕黑豚肉:
濃湯灼生菜膽:
總結:
4人埋單連茶介加一$860左右,真材實料,物超所值!
服務員反應快態度有善和健談!
目測這店很多舊嘅捧場客,最好預先訂枱!
PS: 原先想食金錢雞,但職員話好多人叫,每天限量發售,已經賣晒!下次訂位最好預訂!