2018-01-29
星期日係荃灣搵食,搵到呢間星期日下午都有2人餐,望落餐牌都幾多嘢食,所以入咗黎試下。叫咗個2人餐C,本身一坐底就有一小碟前菜送嘅,每檯都唔同,而我哋呢檯,係陳醋木耳。醋味唔會好濃或太酸,有紅椒仔辣椒仔調味,唔辣但夠惹味。C餐入面有4個餸,首先係糖醋皮蛋、黃金包、豆丸肉湯同蒜茸炒荷蘭豆糖醋皮蛋粒粒都好大舊,表面輕輕炸過,加上糖醋汁酸酸甜甜,入面皮蛋白位好彈牙,皮蛋黃有少少溏心嘅感覺,好食。之後上檯嘅係黃金包,個包炸到好鬆化香口,再配埋呢個好似上海菜嘅炒肉絲好似食中式漢堡包咁,幾有趣,唯一就係炒肉絲唔算太熱。接住就係豆丸肉湯,豆丸其實係豆腐同豬肉丸Mix 埋一齊,入面有D 菜甫咁,另外仲有些少排骨,個湯偏油偏咸,唔算係最好食。之後就係蒜茸炒荷蘭豆,係好普通,但荷蘭豆好爽口,唔錯。之後主食方面叫咗個菜包飯,都好大盅。雖然睇唔出點樣菜包飯,但個飯底好似荷葉飯咁咸咸地都幾香又夠熱,都唔錯。但敗筆之處係之前已經食咗4大碟餸,根本食唔落咁大盅飯。最後甜品方面叫咗個蓮子銀耳湯,明明張單係寫熱嘅,上檯時已經係唔知邊到放到涼晒。負分。其實整體野食味道係好食,甚至連上檯嘅菊花菜都好香。而且價錢方面仲好抵食,
其實整體野食味道係好食,甚至連上檯嘅菊花菜都好香。而且價錢方面仲好抵食,2個人二人餐198蚊無加一無茶芥,仲有優惠劵,真係唔錯。但食物真係唔係好夠熱,甚至到最後個甜品係凍嘅,真係唔該餐廳留意返呢方面嘅問題。
本身都想畀哈哈笑,但只能降級做OK, 希望餐廳再改善一下,我再畀笑笑佢啦。