2008-04-21 37 瀏覽
友人的生日聚會, 主角揀左呢度, 因為佢幾年前黎過, 要食過番尋味喎~事前打去訂位, 佢地會比個menu我地pre-order先, mini. charge $290, 以私房菜黎講, 呢度係好平, 相信佢地係每個月換一個menu既, 但menu裡有好多款食野, 點都o岩你胃口既!!!任食的麵包暖暖的...連同三文魚, 鵝肝醬及最普通的牛油, 真係好好味呀, 由於未人齊, 我地都要求refill左幾籃麵包了! 侍應完全樂意refill(因麵包是不收費的)appetize我點了煙三文魚他他, 都好好味, 係咸左少少, 友人點左parma ham with honey melon, 個蜜瓜球好大粒架, 佢地話好甜海鮮冷盤我就點了bulots, 好大粒及好鮮甜, 而其他友人則點了白汁煮青口, 佢地話好大朕"壓"味, 所以要求換番bulots, 而侍應亦都好樂意, 沒有半句怨言main course我點左grilled venison, 因為未食過, 想試下, 其實有少少似羊肉, 又係有少少"蘇"味! 而友人點了的grilled chicken, 安格斯牛, 羊架都好好食, 而我覺得雞係最口,

main course我點左grilled venison, 因為未食過, 想試下, 其實有少少似羊肉, 又係有少少"蘇"味! 而友人點了的grilled chicken, 安格斯牛, 羊架都好好食, 而我覺得雞係最口, 同埋最大份, o岩男士食架, 因為係全隻燒春雞上

而等左好耐既甜品終於上碟喇, 我點左既apple crumble with vanillia ice-cream好正, 下面的蘋果粒非常之新鮮熱辣, 好香, 面頭有球冰凍的雪榚, 入口有熱同冷既感覺, 好正! 而友人點左的"心太軟朱古力蛋糕", creme brulee, vanilla souffle wiht espresso sauce都好正

總括黎講呢間餐廳係非常之有水準, 可以講係以咁既價錢已經係over架喇, 唯獨是如果你想起果度談心就唔係太適合囉, 因為坐我地隔離檯的"高鬥"法國男人同一個相信是ABC的女友好似不滿我地大聲講野, 其實已有薄紗隔住每張檯, 已是自成一角的, 但果晚, 唔係淨係得我地嘈, 其他檯的外國人都好嘈, 但那自視過高的法國臭串男人竟然講在"殊"我地, 又向著我們的方向大聲用法文講野(相信是在鬧我地, 因為薄紗都可隱約見到佢個頭係向住我地), 真是不知所謂, 埋單時我地刻意問侍應呢度係咪唔可以大聲講野/笑, 佢話絕對唔係囉...成晚比個咁既法國人搞差哂個氣氛