2023-12-25
海之戀商場入面有間法國菜餐廳,臨近聖誕推出咗聖誕套餐,仲有聖誕香料酒✨咁就可以過一個開心聖誕!套餐有前菜、頭盤、主菜、甜品,份量都幾多,食完超級飽。前菜試咗沙律同湯,今日嘅湯係青豆忌廉湯😱之前一直都好驚食青豆,今次試咗兩啖幾香忌廉味,完全冇嗰浸草青味,麵包非常出色脆卜卜。沙律係抵食嘅成大碗滿晒,蔬菜種類多。主廚拼盤“法國南部篇”好大碟呀,入邊有我最鍾意嘅鴨肝醬多士,多士鬆脆,鴨肝夠幼滑。山羊芝士好濃重口味人士最岩。阿根廷安格斯牛脊肉我同朋友仔都係牛魔王🙈叫呢個就最啱,medium rare啱啱好,肉嫩滑夠大件味道濃郁。額外加咗件鴨肝,師傅好用心喺上面𠝹花,啱啱好裏面仲好creamy😝 配燒薯粒,蘆筍。聖誕焗火雞胸栗子、抱子甘藍、法式芥末磨菇忌廉汁,之前都未食過火雞😱諗住聖誕節試吓,以前聽人哋講係好鞋口,今次食落又幾嫩,而且有啲火雞肉香。火焰橙酒可麗餅呢個甜品有得食又有得打卡,職員會倒啲甜酒上去,用火槍燒。味覺同視覺滿足🫶🏻我最鍾意嘅可麗餅唔係太甜,好香橙酒味。Mulled Wine 香料熱紅酒 $65入邊有啲八角,香料味十足!Warm Cider 熱蘋果酒 $65酒同蘋果味都好香好濃🫶
主廚拼盤“法國南部篇”
士最岩。
阿根廷安格斯牛脊肉
火焰橙酒可麗餅
Mulled Wine 香料熱紅酒 $65
入邊有啲八角,香料味十足!
Warm Cider 熱蘋果酒 $65
酒同蘋果味都好香好濃🫶🏻
📍 Odelice! (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖