2017-12-16 127 瀏覽
平時都好鐘意食甜品,特別鐘意食刨冰同雪糕,今日喺銅鑼灣呢邊食完晚飯,因為要黎世貿中心買少少野,於是臨走前就遇到呢間雪糕店喇。呢間分店位置唔知點咁,喺正扶手電梯旁邊,另一邊又有電梯,所以都有唔少人會經過。但本身鋪面唔大,有幾張高枱高櫈,但同時喺「室外」(商場入面)都放左幾張枱仔,可以堂食。今日黎到已經9點幾接近10點,估唔到鋪頭都仲有幾個人喺度食雪糕,我同老婆逼不得已要坐門口位,都幾尷尬,始終經過啲人點都會望兩眼,不過我地都急急腳好快食完就走。呢度有芭菲、軟雪糕、蛋糕、飲品供應,價錢中上,特別係果個好多人都食過而我仲未捨得食嘅蜜瓜芭菲。雪糕方面佢地有宇治抹茶、北海道牛奶兩隻,變化主要在某啲款式會加少少配料,例如有機玄米、大福、白玉等等。白玉餡蜜芭菲呢款其實都食過幾次,因為佢地嘅軟雪糕都要成40蚊,變相我都願意俾多十幾蚊要個砌得靚靚地嘅芭菲。呢款芭菲有抹茶雪糕,中間有啲忌廉,面頭有紅豆、白玉、餡蜜,最底有啲抹茶凍、脆米,層次感都幾豐富。雪糕溶得唔算太快,可能喺室內啦,抹茶味都幾濃,有適當奶味,唔係好苦澀果種。白玉幾煙韌,而紅豆份量大方,抹茶凍亦有淡淡茶香呢間唔係成日幫襯,久唔久食一次都ok

白玉餡蜜芭菲

白玉幾煙韌,而紅豆份量大方,抹茶凍亦有淡淡茶香

呢間唔係成日幫襯,久唔久食一次都ok,因為我個人就比較鐘意另一間科品店嘅抹茶雪糕。

2017-12-13
$58 (宵夜)