2021-04-18
本身對拉麵麻麻地,不過前早朋友不停推介金鶴拉麵呢間,話個雞白湯拉真係好好食。今日收工去中環行街,上openrice見到中環都有間分虦,竟然明知我對拉麵麻麻地既朋友都推介我,就過黎試下啦。店入面都幾闊落,燈光較得比較暗,坐得都幾舒服~ 今日好似多左條蟲係肚,勁肚餓,叫左一個雞白湯拉麵(走蔥),仲叫左6款串燒~雞白湯拉麵上面既金鶴真係好eye-catching。 牛蒡絲炸得好香脆,雖然有甘甜既味,不過食落有啲苦味,個人就唔係麻麻地喇。拉麵質地正常有彈性,都掛到湯既。不過我最鐘意既係佢個雞肉白色既色澤好靚,而且真係好嫰滑,而且份量都唔算少。好少見到有地方會有雞肝串食,所以叫左一串。幾鐘意呢個雞肝串,燒得唔會太乾,個口感幾軟,食落有啲似粉狀,幾香口。雞腿肉串,免治雞肉串正常發揮,燒得啱啱好,肉質唔會過老。五花腩串都係其中一個好出色既串燒,咸味好足,唔知得個咸味,反而仲帶起五花腩既味~ 五花腩要重口味先夠好食,正~蒲燒鰻魚串係我食過最好食既鰻魚串燒,表面夠脆,肉筫彈牙,有炭燒既味道,鰻魚既份量同味道對得住個價錢。如果唔係飽,都會encore多串食~
雞腿肉串,免治雞肉串正常發揮,燒得啱啱好,肉質唔會過老。