2018-03-15
魂位於太子一條寧静的小街,店外兩個寫著拉麵的紅燈籠相當搶眼,所以也不難找到店內以木系裝修,甚具日本風味呢~雖然店內位置不多,但以平板電腦自助點餐,可睇圖和了解拉麵配料是什麼才下單,貼心又方便呢!店內只專注做四款拉麵,而我和友人就分別選了太極拉麵和火魂拉麵!太極拉麵$99太極拉麵是以墨魚汁配豚骨湯底,一邊黑一邊白,做到太極般圖案,再配上叉燒,玉子,紫菜等配料,面頭仲有蟹膏和金箔作點綴,拉麵入口爽口彈牙,墨汁味香濃,混合蟹膏一起吃也相當夾呢!火魂拉麵$99而友人就選了火魂拉麵,火魂拉麵就是以番茄辣汁配豚骨湯底,再加上叉燒,玉子,三文魚肉碎和紫菜等配料,香辣而濃郁嘅湯底亦非常美味呢日式炸雞塊$20另外再叫了日式炸雞塊,炸得非常香口,咬落亦好juicy,但就略嫌外皮炸得有點硬八爪魚波波$18初時以為是章魚燒那種,原來是八爪魚丸,一碟三粒,這個就不過不失呢!日本士多啤梨味波子汽水$18店內仲有日本直送嘅波子汽水,除了常見嘅原味,仲有比較特別的士多啤梨,蜜瓜,和綠茶味,而我們就試了士多啤梨味,味道唔會太藥水味,味道也不錯呢~PS:這小店竟然不用加一,這點也值得加分呀
店內以木系裝修,甚具日本風味呢~
太極拉麵$99
火魂拉麵$99
日式炸雞塊$20
八爪魚波波$18
日本士多啤梨味波子汽水$18
PS:這小店竟然不用加一,這點也值得加分呀