2024-07-08
同事們夾份買六合彩,中咗三獎,大家異口同聲話要食餐好嘅,有人提議去鯉魚門食海鮮,威龍海鮮酒家係同事提出,佢話之前食過,招呼和食物都有水準,一於齊齊去慶祝下!酒樓設有多間貴賓房,玻璃窗外望到海景,環境都唔錯。入座後先送上小食和茶水。經理見我哋人多,介紹話酒樓近期推出左個套餐好抵食,好多食客食過都讚好,大家都話想試吓!龍蝦刺身:餐廳選用澳洲龍蝦,即撈即劏,龍蝦鮮味十足口感有彈性,點少少豉油及wasabi食啱啱好。原味凍食松葉蟹:松葉蟹肉質鮮嫩,味道鮮甜;蟹腳更是啖啖肉,肥美軟嫩,滋味十足。清蒸蘇鼠斑:蘇鼠肉質爽實雪白,魚油豐富,食味甚佳。薑蔥龍蝦頭爪炸麵:用做刺身嘅龍蝦頭爪做成兩食,用薑蔥爆炒龍蝦頭爪,麵條炸至香脆可口,吸收咗龍蝦嘅鮮味,十分美味豉椒炒大蜆:鑊氣夠,鮮甜蜆肉加上惹味的醬汁可算是十分配合。秘製咕嚕肉:是家傳戶曉的廣東菜.味道酸甜,非常醒胃。麵豉醬唐生菜:生菜食得出有鑊氣,而且好爽口,麵豉醬有提鮮作用,能夠突出生菜最原始的鮮味。皇牌瑤柱蛋白炒飯:用蛋白和瑤柱一起炒,感覺較清新不膩,名貴又好味。風沙豆腐:豆腐炸至金黃色再爆炒有點像避風塘煮法,不過廚師就加多咗豆豉去爆炒,令味道更惹
入座後先送上小食和茶水。
清蒸蘇鼠斑:蘇鼠肉質爽實雪白,魚油豐富,食味甚佳。
豉椒炒大蜆:鑊氣夠,鮮甜蜆肉加上惹味的醬汁可算是十分配合。
秘製咕嚕肉:是家傳戶曉的廣東菜.味道酸甜,非常醒胃。
風沙豆腐:豆腐炸至金黃色再爆炒有點像避風塘煮法,不過廚師就加多咗豆豉去爆炒,令味道更惹味!
一品海鮮湯:奶白色的湯夠火候,鮮味十足!
是日果盤:份量十足,芒果、蜜瓜、西瓜、菠蘿,每種生果都好新鮮,爽甜美味!