2009-01-15
公司要招待什麼處長, 人家要遊船河, 食飯, 看幻彩詠香江.... 洋紫荊可滿足其三個願望, 老闆一叫我辦事, 二話不說, 便book了這兒的自助餐.不講被自己老闆激死既事, 預先俾哂錢佢安心, (其實用餐時付款已行). 7:30 上船, 所有餐飲已經準備好. 不用等開船, 已經可以大動干戈, 肚子餓的, 可以即到即食.如單以自助餐來評, 食物的選擇只是一般, 沒有魚生, 沒有生蠔. 但幸好有青口同龍蝦仔搭夠. 煙三文魚亦幫了小忙去挽回少少票價. 熱食方面, 發覺有兩味無人問津, 試了香橙龍脷, 完全唔得. 牛尾就可以, 日式燒雞都做得不算太差. 總括, 一盤盤的, 不受我歡迎. 那個燴牛尾, 算是值得一提的, 紅酒汁味道夠甜, 牛尾容易離骨, 又未至於易散似煲湯骨那樣. 是唯一值得Encourh的熱食.另外是燒同咖喱, 薄餅是即場製, 那個串燒同咖喱counter, 如不是我們被安排了最頭的一張檯, 一幫中外人士湧埋去, 仿如明星到訪.8點左右, 船上歌女用三種語言announce可上船訂甲板看幻彩詠香江, 之後侍應們亦每檯相告. 在岸邊看得多了, 第一次在海中心, 一眼望哂兩岸的夜
8點左右, 船上歌女用三種語言announce可上船訂甲板看幻彩詠香江, 之後侍應們亦每檯相告. 在岸邊看得多了, 第一次在海中心, 一眼望哂兩岸的夜景加燈光. 說香港夜景是世界之冠, 是理所當然的事.
回來繼續用餐, 我主攻燒烤類同咖喱, 咖喱是印巴式的咖喱, 帶有花生香, 用薄餅去沾咖喱汁, 雖不是太正宗的燒薄餅, 但都不失其風味. 串燒, 當然要加上沙嗲醬, 有雞肉串, 牛肉串, 非常香口. 另外, 還有日式串燒, 同剛剛燒好的"港式" BBQ 物如牛仔骨, 豬扒等等. 仲有一個Roast Beef, 不太熟 但不Juicy, 所以不是太吸引.
甜品, 最搶鏡竟然是西瓜, 其他眼看就夠, 真的有一種食不食由你既感覺. 只取了芒果布典, 同密瓜布典. 其他, 看了當飽.
食物, 太過普通了, 用$330既價錢, 食咁既貨, 幸好是維港游吸引, 如果這是酒店自助餐, 做成這樣. 實在趕客......
不過, 要招待國內外朋友到訪, 呢隻船一舉三得, 又唔錯既. 4月可能有老外朋友來港, 要陪他們看夜景, 船, 合和, 山頂, 尖咀???? 感覺頭一、二比較合適.