2024-08-30 241 瀏覽
九鼎記粉麵世家📍旺角彌敦道575號地舖晚上經過彌敦道被呢間粉麵世家招牌吸引住,一個牛頭形招牌寫住九鼎記,再喺玻璃窺探見到一大煲牛腩牛什,口水差啲流出嚟,就同朋友入咗去,入去問師傅有咩好嘢,師傅介紹有牙就雙沙河,即係崩沙腩同牛沙瓜,牛沙瓜聽就聽得多,終於有機會喺旺角鬧市試到,朋友嘅選擇困難症比我更嚴重,睇餐牌五分鐘仲未揀到,我提議佢食招牌八寶河,朋友非常樂意但要幼麵。牛沙瓜口感特別有啲爽口,需要咀嚼但唔係韌更加唔係硬,係咬得斷,值得一試,崩沙腩係牛腩最靚部位,肥瘦均勻有筋膜連住軟腍味香。八寶麵唔使多介紹,有牛腩、金錢肚、牛筋、魚皮餃加四種丸,真正一個價錢八種享受。仲有炸雲吞即叫即炸,雲吞皮係有啲鬆脆嗰隻脆皮口感,包住豬肉同蝦仁鮮得嚟有肉香。炸墨魚丸炸到金黃表面,彈牙之餘仲有墨魚粒多重口感。粉面湯底唔算好濃,反而突出主材料嘅味道,而且價錢經濟實惠,例如雙沙河同八寶麵各自都係六十多圓,崩沙腩河更係五十幾蚊,性價比高。最最最重要個辣椒油超級香,辣度更加係唔講得笑,一定要試。
九鼎記粉麵世家
📍旺角彌敦道575號地舖
炸墨魚丸炸到金黃表面,彈牙之餘仲有墨魚粒多重口感。