2024-04-26 39 瀏覽
今日去開銅鑼灣,心思思想吃小籠包, 腦海即刻諗起樂天皇朝。 它走新派上海菜風格路線,全間餐廳燈光柔和,讓人感到放鬆。 而且餐廳地方好大,座位寬敞,枱與枱之間距離闊落,環境相當舒適。不假思索,特色皇朝小籠包(8色)是我必選菜單之一,仲有點咗五香牛肉拉麵,菜肉雲吞豬骨湯拉麵。甜品方面叫咗一凍一熱嘅宮廷驢打滾和雷沙湯丸。* 特色皇朝小籠包(8 色)特色皇朝小籠包傳承傳統小籠包嘅精髓,再加入創新嘅元素,創作出不同口味嘅小籠包。 色彩繽紛的外皮採用純天然色素製成,見到都流口水,而且厚薄適中亦唔易穿。八種味道建議由淡到濃順序去食,每粒都鮮嫩多汁好飽滿, 其中原味, 糟溜絲瓜同蟹粉係我嘅至愛,原味肉餡鮮嫩, 湯汁清甜而不油膩, 咬一口熱辣辣嘅肉汁就湧出嚟,非常好味。 糟溜 絲瓜小籠包混入瓜粒,淡淡絲瓜香味滲出,清新可口。 蟹粉小籠包,蟹油流出,混入蟹肉,鮮甜無比。 *五香牛肉拉麵五香牛肉,肉質鬆化唔韌, 味道香濃,湯底濃郁, 芳香撲鼻,配上煙韌蛋嘅拉麵, 口感豐富,令人回味無窮。*菜肉雲吞豬骨湯拉麵 拉麵煙韌彈牙,雲吞大小適中,皮薄和餡料十足,肉質鮮嫩多汁。 湯底色澤呈現奶白,味道清甜鮮香,豬骨味道

* 特色皇朝小籠包(8 色)

*五香牛肉拉麵

*菜肉雲吞豬骨湯拉麵
拉麵煙韌彈牙,雲吞大小適中,皮薄和餡料十足,肉質鮮嫩多汁。 湯底色澤呈現奶白,味道清甜鮮香,豬骨味道濃郁,湯底真可媲美日式豬骨湯😌

*宮廷驢打滾
呢個甜品係凍食,糯米捲住紅豆蓉,外層有花生碎粉,口感煙靭,軟糯香甜, 甜而不膩, 值得推薦!

*擂沙湯丸
湯圓口感軟糯煙靭,包着流心嘅黑芝麻餡,香氣撲鼻,味道濃郁,沾滿黃豆粉嘅外皮,十分可口👍
2024-04-05
  • 特色皇朝小籠包