餐廳: 南記粉麵 (春園街)
資訊:

餐廳: 南記粉麵 (春園街)
資訊:

遍佈港九既南記, 應該好多人都認識架喇, 招牌春卷應該都係眾人必食首選.而我都一樣, 周不時都釣癮想食南記.配搭都會有好多選擇, 淨係粉麵都有米線、米粉、河粉同麵揀. 不過近排好似唔見左牛筋哩個選項, 令到我D同事稍有卻步.不過唔緊要, 春卷始終係深得民心既, 而酸辣湯亦都係常駐選擇既榜首, 雖然佢不定期會出新款, 試完都仲係會回歸春卷酸辣既懷抱.辣度我一向都會叫中辣, 有時叫大辣好似又辣左D, 食唔倒個香味, 而有得揀的話, 我盡量都唔會選米線, 因為米線太過彈口喇, 當然好多人就係喜歡食佢既彈口感覺. 雖然南記既河粉唔似一般粉麵舖既幼滑, 但融入左酸辣湯, 口感即時變左另一個層次. 選單餸春卷的話, 佢會比4條你, 每一啖河粉, 都可以配搭春卷黎咬, 簡直係不得了. 仲有佢既配菜都不容忽視, 酸菜同芽菜都係好爽口好味, 酸菜唔會太酸, 不過塊腐皮我就唔太喜歡, 因為咬落口個質地有少少怪, 好似膠膠地咁, 不過留待最尾, 我都會食埋佢既, 但唔可以全塊食落口, 細細啖咬既話, 就唔會有個個奇怪感覺喇.
春卷酸辣小窩河粉

而我都一樣, 周不時都釣癮想食南記.

2021-05-28
外賣送餐