2020-01-13
我相信大部份人都知Paul Lafayet最出名嘅就係Creme Brûlée或者最出名嘅Creme Brûlée就係嚟自Paul Lafayet啦XD。話雖如此,我都好少食,因為平日一個都唔平,成$50!不過佢一年兩度會做推廣優惠,Creme Brûlée券買一送一,即係$25就有一個,咁就抵食好多👍。呢日出尖沙咀食晏,順便去K11兑換埋啲券請同事食。我一次過換咗6個😂😂,不過店員好熟手,三兩分鐘就已經搞掂。舖頭特別有個位係整🍮Creme Brûlée嘅,即係店員會喺你面前倒啲糖上個燉蛋面,再用火槍炙燒幾下至燶燶哋嘅效果,每一個都燒得幾均勻幾靚😍。店員有提示返要盡快食用,好似係半個鐘內?焦糖燉蛋用個瓦碗裝住,個碗相信又係另一賣點,哈哈。燉蛋係好食嘅,蛋味濃郁,口感夠滑,有雲呢拿籽,不過有少少甜啦。整體不過不失,係一貫嘅好味道😋。我認為送禮送散水餅,送呢個絕對唔失禮!總括嚟講,Paul Lafayet係無做壞招牌嘅,Creme Brûlée係好食嘅!不過以原價買,就比較貴,最好都係留意下幾時有做優惠。