2015-09-28
在深水埗搵食之下 發現生龍 本人甚好牛腩 抱著探新之心 進入店內正值晚飯時間 但人不算多隨意叫左至尊套餐A由於本人不好雞 故此食評不會包括有關雞嘅評論先叫杯檸賓以解夏日之炎 味道微酸 正好刺激本人食慾先黎蝦籽金魚尾鮮蝦雲吞名字頗具霸氣生菜色澤仍保持鮮綠 咬落去「索索聲」雲吞大大粒 原隻鮮蝦 非常足料無需加入任何調味料之下已經夠味皆因雲吞已充分吸入清湯及蝦籽已微微為雲吞調味 味道不錯再黎招牌清湯腩呈條狀 份量多 大大塊 啖啖肉 本人認為最佳脂肪對肉比例為一比二前者太高只有油香而缺乏肉味 而且會食完有被騙嘅感覺後者太高則口感不佳是次比例為後者 由於脂肪比例低而缺乏油香及口感偏韌另外清湯不算太清 於表面有油份 而且味道略咸 有待改進雖然薄餅與主菜完全唔夾 但本人認為生龍嘅薄餅質素不錯「新鮮」餅上有油漬 雖然有點影響食慾 但這顯示薄餅為新鮮製造「齒頜留香」熱騰騰放進口中 口感煙韌煙韌 味道濃烈本人邊食邊想此薄餅最佳拍檔為咖哩 可惜本人並無叫咖哩牛腩 實是有點浪費 雖然生龍嘅食物未算非常出色 但份量多 食客必定捧腹而去
正值晚飯時間 但人不算多 隨意叫左至尊套餐A
由於本人不好雞 故此食評不會包括有關雞嘅評論 先叫杯檸賓以解夏日之炎 味道微酸 正好刺激本人食慾 先黎蝦籽金魚尾鮮蝦雲吞
名字頗具霸氣
生菜色澤仍保持鮮綠 咬落去「索索聲」 雲吞大大粒 原隻鮮蝦 非常足料
無需加入任何調味料之下已經夠味
皆因雲吞已充分吸入清湯及蝦籽已微微為雲吞調味 味道不錯 再黎招牌清湯腩
呈條狀 份量多 大大塊 啖啖肉
本人認為最佳脂肪對肉比例為一比二
前者太高只有油香而缺乏肉味 而且會食完有被騙嘅感覺
後者太高則口感不佳
是次比例為後者 由於脂肪比例低而缺乏油香及口感偏韌
另外清湯不算太清 於表面有油份 而且味道略咸 有待改進 雖然薄餅與主菜完全唔夾 但本人認為生龍嘅薄餅質素不錯
「齒頜留香」熱騰騰放進口中 口感煙韌煙韌 味道濃烈