2018-09-18
最近有一間人氣排隊食店突然冒起, 一個朋友傳一個朋友,成日都聽到無麵不歡呢間餐廳嘅名字…… 今日終於抽空來試試,傳統又正宗嘅中華粉麵太誇張喇…… 我已經唔係晚飯時間來光顧,門口已經大排長龍幸好門口有凳坐, 一邊等候嘅期間可以拎住張餐牌子望望有啲咩嘢食餐廳以麵食為主 例如土豆粉,螺絲粉,燃麵,蕨根粉…… 有部分聽都未聽過 感覺非常好奇柳州螺絲粉$48配料包括螺絲肉,肉末,酸豆角,脆花生,蔥花,酸辣筍,黑木耳,脆腐竹雖然聞起來味道臭臭的,但係出奇地好吃,味道酸酸辣辣非常開胃,很喜歡他的配料,尤其是係黑木耳及酸辣順口感脆脆的,味道非常正宗湖南五穀魚湯粉$56湯底可選原味湯,酸辣湯及麻辣湯我揀咗原味湯, 湯底奶白色,有香濃嘅魚味配料包括鯇魚片,豆腐,黃豆,蔥花,芫茜,酸菜鯇魚片肉質鮮嫩,而且鮮甜 但是比較多細骨,吃嘅時候要小心麵條滑捋捋,烹調時間拿捏得啱啱好,口感依然彈牙, 一啖湯一啖麵,夠曬滋味湖南經典黑臭豆腐$28黑色嘅臭豆腐都係第一次食, 雖然賣相不好看,味道亦不好聞, 但係食落一啲都唔臭, 配合特色風味醬汁,令平凡嘅豆腐變得不一樣麻辣手撕雞$28份量都幾多,啖啖肉, 麻辣醬汁配上嫩滑雞
太誇張喇…… 我已經唔係晚飯時間來光顧,門口已經大排長龍
柳州螺絲粉$48
湖南五穀魚湯粉$56
湯底可選原味湯,酸辣湯及麻辣湯
我揀咗原味湯, 湯底奶白色,有香濃嘅魚味
配料包括鯇魚片,豆腐,黃豆,蔥花,芫茜,酸菜
鯇魚片肉質鮮嫩,而且鮮甜 但是比較多細骨,吃嘅時候要小心
湖南經典黑臭豆腐$28
麻辣手撕雞$28
份量都幾多,啖啖肉, 麻辣醬汁配上嫩滑雞肉, 味道麻辣有勁,非常夠味
最後來兩罐特色國內飲品解解渴, 總括嚟講價錢真係非常平民化, 食物具特色風味, 排隊食也是值得的!